454606
454606
454606
454606
454606

Evakuacija migranata iz kampa "Džungla" u Calaisu

  • , 24.10.2016., 09:13
  • Autor:
  • komentara

Migranti su danas počeli pristizati na mjesto okupljanja koje su odredile vlasti za evakuaciju Džungle u Calaisu, kampa s tisućama migranata na sjeveru Francuske.

 
 
 
 
Najveće sklepano naselje u Francuskoj nastalo je prije18 mjeseci (Foto: AFP)
Najveće sklepano naselje u Francuskoj nastalo je prije18 mjeseci (Foto: AFP)

Žene i muškarci došli su s kovčezima i naprtnjačama pred hangar koji služi kao glavni stožer operacije u okviru koje bi 6 do 8 tisuća migranata trebalo biti upućeno autobusima prema prihvatnim centrima raspoređenima na čitavom francuskom teritoriju.

Red od šezdesetak osoba već se protezao ispred još zatvorena prolaza do glavnog stožera.

Vlada cijelu operaciju prikazuje kao "humanitarnu". Njome bi se trebalo zatvoriti najveće sklepano naselje u Francuskoj, nastalo prije 18 mjeseci, koje su nastanjivali migranti većinom iz Afganistana, Sudana i Eritreje, sa snom da će prijeći kanal La Manche i domoći se V. Britanije.

Kamen spoticanja

Kamp u Calaisu postao je kamen spoticanja u raspravi oko imigracije te izazivao napetosti između Pariza i Londona. Krajem rujna francuska vlada najavila je njegovo raspuštanje.

Oko 1250 policajaca i žandara mobilizirano je kako bi osigurali bezbolno odvijanje operacije.

Muškarci, žene i djeca strpljivo su mjesecima čekali u blatnom naselju na prelazak kanala. U nedjelju uoči početka operacije zatvaranja Džungle francuski službenici dijelili su im informativne letke pozivajući ih da odustanu od sna da se domognu britanskog kopna.

"Još uvijek trebamo ljude uvjeriti da prihvate smještaj i odustanu od britanskog sna. To je najteži dio", kaže Didier Leschi koji vodi francuski ured za imigraciju za Afp.

"Morat će nas nasilu otjerati. Želimo u Britaniju", kaže Afganistanac Karhazi. Sirijski migrant koji nije želio otkriti svoj identitet kaže kako su pred zoru mnogi otišli iz Džungle kako bi izbjegli premještaj u druge dijelove Francuske.

Vlasti žele zatvoriti Džunglu za tjedan dana

To je učinio i on i podigao je šator desetak kilometara dalje. "Bio sam u Džungli 13 mjeseci i naučio sam da ne treba vjerovati vlastima. Uvijek kažu jedno, a učine drugo. Pa sam prošle noći otišao i postavio šator na drugom mjestu", kaže on.

Francuske vlasti nadaju se da će zatvoriti Džunglu za tjedan dana. Do srijede bi svi stanovnici trebali biti evakuirani, a već u utorak počinju prva rušenja nastamba. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se