Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Za manje od pola godine iz zeničkog zatvora na slobodu će Rijad Rustempašić koji je osuđen za terorizam.


Da će osuđeni terorist Rijad Rustempašić izaći na slobodu potvrdio je njegov odvjetnik Senad Bilić. Rustempašić je 2012. osuđen na četiri i pol godine za terorizam i udruživanje radi činjenja krivičnih djela, piše Depo.

Vezani članci Kosilica, ilustracija Supružnici ukrali kosilicu, muž je imao kreativno objašnjenje: "Partizani su me tukli na Golom otoku..." Zatvorenik (Ilustracija: Guliver/Thinktsock) Zatvor visoke sigurnosti? Malo sutra: Zatvorenici prokopali tunel ispod umivaonika i nestali bez traga, oglasio se i premijer

Dio njegove grupe bio je Muhamed Meco, zet Enesa Omeragića koji je nedavno kod vojarne u Rajlovcu ubio dvojicu vojnika. Poznato je i da je Meco ratovao na sirijskom ratištu.

Osim ovoga na spisku meta o kojima su članovi grupe raspravljali, prema optužnici, nalazila su se hrvatska mjesta za vrijeme katoličkog Božića, napad na 'Vlahe' tijekom pravoslavnog Božića, napad na LOT timove EUFOR-a na teritoriji Bugojna, i druge objekte.

Ugledni svjetski ekonomist 'otvara oči Zapadu'

Ideje i aktivnosti ove grupe su opisane u optužnici kao etnički i religijski ekstremizam koji predstavlja prijetnju sigurnosti u BiH.

Pitanje je što će država učiniti nakon što Rustempašić izađe na slobodu. Nedžad Korajlić, dekan Fakulteta za kriminalistiku UNSA, kaže da je iluzija da će samo zatvor rehabilitirati osuđenika.

Dodaje da se država mora uključiti punim kapacitetom u rehabilitaciju. Inače, intenzitet zabranjenog ponašanja nakon kazne može biti i veći.

'Ali je evidentno kod takvih kaznenih dijela da osobe, do sada je praksa pokazala, do sada su imale određenu operativnu kontrolu', navodi Korajlić. I iz pravosudnih i iz sigurnosnih agencija je potvrđeno da praksa nadzora nad onima koji su odslužili kaznu nije strana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook