Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stambene zgrade nisu vojni cilj

Zgroženi ruskim zločinima i egzekucijama: "Krivci moraju odgovarati", "Ako ovo nije ratni zločin, što onda jest?"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Počinitelji ubojstava civila u ukrajinskom gradu Buči su krivi za ratne zločine i moraju odgovarati", rekao je njemački kancelar Olaf Scholz u subotu.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u subotu kako se čini da su ruske snage počinile ratne zločine gađajući civile u Ukrajini, ali je rekla da pravnici moraju istražiti navodne incidente.

Napuštajući Ukrajinu nakon posjeta, rekla je da je u petak svojim očima vidjela razaranja u gradu Buči u blizini Kijeva. Tim forenzičara počeo je u petak ekshumirati masovnu grobnicu u kojoj se nalaze tijela civila za koje lokalni dužnosnici kažu da su ubijeni dok su Rusi okupirali grad.

"Moj instinkt kaže da ako ovo nije ratni zločin, što onda jest? Međutim, ja sam liječnik po obrazovanju i pravnici moraju pažljivo istražiti", rekla je von der Leyen novinarima u vlaku iz Ukrajine u subotu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U BIJEGU Ukrajinci identificirali krivca za masovni pokolj civila u Buči: Pogledajte o kome je riječ

"Vidjela sam fotografije, pokazao mi je ukrajinski premijer Denis Šhmihal, kako ubijaju ljude dok hodaju. Također smo mogli vidjeti svojim očima da je razaranje u gradu usmjereno na živote civila. Stambene zgrade nisu vojni cilj”, rekla je, misleći na Buču.

Moskva je odbacila optužbe Ukrajine i zapadnih zemalja o ratnim zločinima i zanijekala ciljanje civila u, kako Kremlj naziva "posebnoj vojnoj operaciji" za demilitarizaciju i "denacifikaciju" svog susjeda.

Kremlj je u utorak rekao da su optužbe da su ruske snage pogubile civile u Buči "monstruozna krivotvorina" s ciljem ocrnjivanja ruske vojske.

U petak, istog dana kada su von der Leyen i Josep Borrell, glavni diplomat EU-a, posjetili Kijev i njegova predgrađa, Ukrajina i njezine saveznice okrivile su Rusiju za raketni napad u kojem su poginule najmanje 52 osobe na željezničkoj postaji u Kramatorsku u istočnoj Ukrajini.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna novi sukob informacija Ukrajinski obavještajci optužili Gruziju da pomaže ruskim krijumčarima: "Ruski agenti to koriste da bi zaobišli međunarodne sankcije"

Rusko ministarstvo obrane, prema novinskoj agenciji RIA, tvrdi da rakete, za koje se tvrdi da su pogodile stanicu Kramatorsk, koristi samo ukrajinska vojska i da ruske oružane snage u petak nisu imale ciljeve u Kramatorsku.

"Izuzetno je važno da bude dobro dokumentirano, kako bi se spriječili porazi na sudu ako dokazi nisu dovoljno dobri", rekla je von der Leyen. Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda Karim Khan rekao je prošlog mjeseca da je otvorio istragu o mogućim ratnim zločinima u Ukrajini.

"Krivci moraju odgovarati"

"To je nešto što ne možemo zaboraviti. Ne možemo prijeći preko toga da je ovo zločin. To su ratni zločini koje nećemo prihvatiti... oni koji su ovo učinili moraju odgovarati", rekao je njemački kancelar Olaf Scholz, govoreći o smrtima civila u gradu sjeverozapadno od Kijeva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RAZNI NAČINI OBRANE Ruski vojnici otišli na spavanje pa je lukava Ukrajinka iskoristila situaciju i ukrala im streljivo

Ukrajinski dužnosnici kažu da je stotine civila pronađeno mrtvo otkako su se ruske snage povukle iz Buče prošlog tjedna. Zamjenik gradonačelnika Buče je rekao da je više od 360 civila ubijeno, a između 260 i 280 zakopano u masovnoj grobnici.

Scholz je govoreći na skupu ususret pokrajinskim izborima u sjevernoj saveznoj pokrajini Schleswig-Holstein rekao da će Njemačka nastaviti opskrbljivati Ukrajinu obrambenim oružjem kako bi poslala poruku da je predana očuvanju suvereniteta europskih država. "Europske granice moraju ostati netaknute", rekao je Scholz.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene