Obavijesti Video Pretražite Navigacija
44. dan rata

Ukrajinska pravobraniteljica: "Rusi su silovali djevojčicu (14) i dječaka (11)". SAD objavio kojim je projektilom izvršen napad na civile u Kramatorsku

Ruska invazija na Ukrajinu traje 44. dan. Ruska vojska je u napadu na Kramatorsk ubila najmanje 50 civila. Napad na građane koji su čekali evakuaciju šokirao je svjetsku javnost. Rusija je odbacila optužbe za napad i poručila kako se radi o lažima i provokaciji.

 

  • Crna Gora uvodi sankcije Rusiji.
  • Slovačka Ukrajini šalje sustav protuzračne obrane S-300.
  • Broj ubijenih u napadu na željezničku stanicu prepunu civila u Kramatorsku je najmanje 39. ubijeno je najmanje četvero djece.
  • Rusija odbacuje optužbe za taj napad, kažu da se radi o provokaciji i laži.
  • Britanija je uvela sankcije protiv Putinovih kćeri.
  • Ukrajina tvrdi da u mrtvačnicama i hladnjačama ima 7000 tijela ruskih vojnika koje Rusija ne želi preuzeti.
  • Japan je protjerao osam ruskih diplomata.

Tijek događanja iz minute u minutu pratite u nastavku:

22:43 Ukrajinska pravobraniteljica za ljudska prava Ljudmila Denisova navela je da su 14-godišnju djevojčicu i 11-godišnjeg dječaka silovali ruski vojnici u gradu Buča, na periferiji Kijeva.

Na društvenim mrežama, Denisova je također navela da su 20-godišnju ženu silovale snage invazije u sjevernom gradu Irpinu.

Optužbe dolaze nakon što je američki državni tajnik Antony Blinken upozorio da se pojavljuju vjerodostojna izvješća o mučenju, silovanju i ubojstvima od strane ruskih snaga u Ukrajini.

Prošlog mjeseca, glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda (ICC), Karim Khan, otvorio je istragu o mogućim ratnim zločinima u Ukrajini nakon što ga je 39 zemalja uputilo na istragu.

22:41 Iz ukrajinskih gradova danas je humanitarnim hodnicima evakuirano ukupno 6665 ljudi, rekla je potpredsjednica vlade Irina Vereščuk.

22:40 Američko ministarstvo obrane očekuje da će Rusija preusmjeriti fokus na regiju Donbas i istok. SAD nastoji pružiti više zaliha u regiji, uključujući oružje, streljivo i obavještajne podatke.

22:25 Sjedinjene Države vjeruju da je Rusija ispalila kratkometni balistički projektil u napadu na željezničku postaju u Kramatorsku u petak u kojem je ubijeno najmanje 50 osoba, rekao je visoki dužnosnik američkog ministarstva obrane koje procjenjuje da je ruska borbena moć opala i da Moskva novači novih 60.000 ljudi.

Bijela kuća je u petak najavila da će administracija predsjednika Joea Bidena podržati istragu napada na željezničku postaju koja je bila prepuna žena, djece i starijih izbjeglica pri čemu je ubijeno najmanje 50 ljudi, među njima petero djece, a više od stotinu je ranjenih.

"Pedeset mrtvih, od kojih petero djece. Ovo je broj žrtava u ovom trenutku nakon napada ruskih okupacijskih postrojbi na postaju Kramatorska", napisao je Pavlo Kirilenko u Telegramu, precizirajući da je 98 ozlijeđenih hospitalizirano.

Američki dužnosnik koji je govorio pod uvjetom da ostane neimenovan vjeruje da su ruske snage upotrijebile projektil SS-21 Scarab.

SS-21 je ime kojim se koristi NATO za nazive tipova raketa koji se u bivšim sovjetskim državama naziva Točka.

Rusko ministarstvo obrane ustvrdilo je da je u napadu korišten projektil kakve koristi samo ukrajinska vojska, sličan onom koji je pogodio središte Donecka 14. ožujka kada je poginulo 17 ljudi, prenijela je agencija RIA.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij izjavio je da na toj željezničkoj postaji na istoku zemlje nije bilo ukrajinskih vojnika.

SAD još analizira taj napad i nije jasno je li upotrijebljeno kasetno streljivo koje je zabranjeno, rekao je.

Kirilenko je optužio ruske snage da su u napadu na postaju koristile kazetno streljivo, koje je zabranjeno konvencijom iz 2008.

"Ne mogu nam Rusi prodati priču da oni nisu odgovorni za taj napad", rekao je.

Nisu jasni motivi tog napada na grad iz kojega su se civili pokušali evakuirati prema sigurnijim dijelovima zemlje jer istoku prijeti velika ruska ofenziva, rekao je nadalje.

Smanjena borbena moć

Američki dužnosnik obrane rekao je da ruska borbena moć nastavlja opadati i sada je između 80 i 85 posto u odnosu na stanje prije invazije.

SAD je procijenio da je Rusija okupila pripremila više od 150.000 vojnika prije invazije 24. veljače.

Prema nekim pokazateljima Moskva je počela mobilizirati pričuvni sastav i vjerojatno želi mobilizirati do 60.000 ljudi.

Ruske snage koje su bile u području Kijeva povlače se prema Bjelorusiji i dijelovima zapadne Rusije, kao što je Belgorod kako bi se popunile i ponovno opremile, kaže američki dužnosnik.

Pentagon vjeruje da Moskva mora riješiti logističke probleme koji su otežavali njezinu invaziju od samog početka.

21:02 SAD je vidio naznake da Rusija želi regrutirati "više od 60.000 vojnika" između novih ročnika i mobiliziranih pričuvnika kako bi pojačali svoje invazijske snage, rekao je visoki američki obrambeni dužnosnik, piše CNN.

Dužnosnik je upozorio da "ostaje vidjeti" koliko će Rusija biti uspješna u ispunjavanju tog cilja, koliko će te snage dobiti obuku ili kamo će biti poslane.

Što se događa?

20:59 Zapadni dužnosnik iznio je obavještajne podatke s terena u sjevernoj Ukrajini za Sky News.

Rekao je da su ruske snage napustile "mnogo" tenkova, vozila i topništva u "žurnom" povlačenju. Operacije Vladimira Putina bile su "katastrofalne", rekao je dužnosnik, a napuštanje vozila može biti znak "kolapsa volje za borbom".

"Bilo je to prilično ishitreno povlačenje ruskih snaga i puno je ruske opreme napušteno u tom brzom povlačenju i to će samo pogoršati izazov koji imaju u smislu obnove i rekonstitucije njihovih snaga dok ih uklanjaju i u Bjelorusiju i u Rusiju. Nešto je nejasno zašto je napušteno jer ste možda mislili da su neka od ovih vozila još uvijek upotrebljiva i mislite da bi ih mogli uzeti, a ja mislim da postoji nešto oko kolapsa morala i kolapsa volje za borbom."

20:58 Njemačka bi ove godine mogla prestati uvoziti rusku naftu, rekao je u petak kancelar Olaf Scholz, signalizirajući hitnost koja tjera najveće europsko gospodarstvo da se prestane oslanjati na energiju iz Rusije nakon njezine invazije na Ukrajinu.

"Aktivno radimo na tome da postanemo neovisni od uvoza nafte i mislim da ćemo to uspjeti učiniti ove godine", rekao je Scholz.

Policijski sat

20:56 Policijski sat bit će na snazi u Odesi, velikoj ukrajinskoj luci na Crnome moru, zbog "prijetnje" raketnih udara, priopćile su mjesne vlasti.

Nakon raketiranja željezničke stanice u Kramatorsku, na istoku Ukrajine, u kojemu je poginulo najmanje 50 ljudi, "Odesi prijeti raketni napad 10. travnja 2022. Zato smo uveli policijski sat u Odesi i u okolici od 21 sat 9. travnja do 6 sati 11. travnja 2022.", priopćila je u petak područna vojna uprava.

20:54 Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen obećala je u petak ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskijem da će se ubrzati prvi koraci Ukrajine prema članstvu u Europskoj uniji.

"To neće, kao obično, biti pitanje godina da se formira ovo mišljenje, nego mislim da će biti pitanje tjedana", rekla je.

Ukazala je na važnost sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

"Rusija će ekonomski, financijski i tehnološki potonuti, dok Ukrajina maršira prema europskoj budućnosti, to ja vidim", rekla je von der Leyen.

19:05 Ukrajinska glavna tužiteljica Irina Venediktova otkrila je u petak da su 164 tijela pronađena u Buči, gdje je otkriven masakr civila nakon povlačenja ruskih trupa.

"Od jučer u Buči su pronađena 164 tijela, plus danas 21 koji smo ekshumirali iz masovne grobnice prije nego što je počela jaka kiša", navela je, piše CNN.

19:03 Internetske stranice finske vlade bile su meta hakerskih napada u petak, objavila je vlada, u isto vrijeme kada se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij videovezom obratio finskom parlamentu. >>Opširnije

18:49 Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen posjetila je masovnu grobnicu u Buči gdje forenzičari iskapaju tijela ubijenih civila. 

"Ovdje smo vidjeli užasno lice Putinove vojske, vidjeli smo nemilosrdnost i bezdušnost kojom su držali grad u okupaciji", izjavila je vidno potresena. Više pročitajte >>OVDJE.

18:11 Mađarska će prekršiti sankcije EU ako ispune svoje obećanje da će plaćati rusku energiju u rubljima, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen za CNN.

"Radili smo analizu Putinovog dekreta i pravni slučaj je vrlo jasan. Ono što Putin predlaže, ovo pretvaranje eura u rublje i zatim plaćanje računa za plin, bilo bi kršenje sankcija. Ako to učinite, platite u rubljama, prekršite sankcije, zaobilazite sankcije koje smo postavili Rusiji", navela je.

18:07 Članica ukrajinskog parlamenta objavila je fotografije masovnih grobnica u Černihivu. Navela je da je tamo pokopano 700 ubijenih civila. "Čini se da je svako otkriće gore od prethodnog", dodala je.

18:04 "Napad na željezničku stanicu u istočnoj Ukrajini pokazuje do koje je dubine potonula nekada hvaljena Putinova vojska. Ratni je zločin neselektivno napadati civile i ruski zločini u Ukrajini neće proći nezapaženo niti nekažnjeno.", komentirao je britanski premijer Boris Johnson.

Njemački kancelar Olaf Scholz se složio s njime i dodao: "Ponovno pozivam Rusiju da konačno dogovori prekid vatre i povuče svoje trupe. Ovaj rat treba odmah prestati.".

18:00 Započela je ekshumacija tijela civila iz masovne grobnice u Buči. Dosad je ekshumirano 20 tijela, a identificirane su dvije osobe. >>Opširnije

17:59 Slovačka je donirala Ukrajini svoj protuzračni sustav S-300, izjavio je premijer Eduard Heger u petak, dan nakon što je SAD objavio da zajedno sa još 30 zemalja pojačava vojnu pomoć Kijevu. Video i fotografije možete pogledati >>OVDJE.

"Mnogi će umrijeti jer nemamo dovoljno krvi"

17:28 Preživjeli nakon ruskog raketnog udara na željezničku stanicu u Kramatorsku rekli su da su vidjeli "posvuda tijela" dok su očajnički tražili svoje voljene među olupinama današnjeg napada, prenosi AFP.

Stotine ljudi okupilo se na postaji kada se napad dogodio, čekajući evakuaciju iz istočne Ukrajine, kao što su to činili u isto vrijeme posljednjih nekoliko dana.

Tijela oko 30 ljudi, svi odjeveni u civilnu odjeću, grupirana su zajedno i stavljena pod plastične plahte pored kioska premazanog bojama ukrajinske zastave ispred stanice.

Vojnik jedne od tri bolnice u gradu rekao je za AFP da je oko 50 ranjenih stiglo s lica mjesta.

"Mnogi od njih će umrijeti jer su izgubili puno krvi, a mi nemamo dovoljno krvi", rekao je.

17:00 Rijetko pojavljivanje ruskog predsjednika u javnosti danas je došlo na red. Naime, Vladimir Putin se pojavio na pogrebu ultranacionalističkog ruskog političara Vladimira Žirinovskog. koji je preminuo u srijedu.

Snimka s komemoracije u Moskvi pokazuje kako je Putin položio hrpu cvijeća kraj kovčega Žirinovskog prije nego što je napravio znak križa i pognuo glavu.

On je bio Putinov politički protivnik, ali je zapravo bio dio upravljane oporbe koja Kremlju omogućuje da zadrži privid demokracije u Rusiji.

Ruski predsjednik se posljednjih mjeseci tek povremeno pojavljivao u javnosti. Veliki proratni skup organiziran na stadionu u Moskvi 18. ožujka bio je njegov prvi javni nastup od početka invazije na Ukrajinu 24. veljače.

16:52 Crna Gora je uvela sankcije Rusiji, napisao je na Twitteru potpredsjednik Vlade Dritan Abazović. No, nije naveo o kojim sankcijama je riječ. Crna Gora je članica NATO-a i kandidat za članstvo u EU.

16:21 Rusija je upravo objavila da protjeruje 45 zaposlenika poljskog veleposlanstva i konzulata kao odmazdu za postupke Poljske. Poljski ministar unutarnjih poslova Mariusz Kaminski rekao je 23. ožujka da će njegova nacija protjerati “45 ruskih špijuna koji se pretvaraju da su diplomati”.

Osim toga, Reuters izvještava da Rusija protjeruje dvojicu bugarskih diplomata iz Moskve. Bugarska je već opozvala svog veleposlanika iz Moskve radi konzultacija zbog “nediplomatskih, oštrih i nepristojnih” komentara ruskog veleposlanika u Sofiji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna novi sukob informacija Ukrajinski obavještajci optužili Gruziju da pomaže ruskim krijumčarima: "Ruski agenti to koriste da bi zaobišli međunarodne sankcije"

16:02 Kako javlja Sky News, broj poginulih u napadu na željezničku postaju u Kramatorsku porastao je na 50 ukrajinskih civila, uključujući petero djece, rekao je guverner Donjecke regije.

Za oko je ljudima zapeo natpis na ruskom jeziku, koji se nalazio na projektilu. Riječi se prevode kao "za" i "djecu", tvrde prevoditelji.

"To se dogodilo u 10.30 sati, tada je na željezničkoj stanici bilo oko 4.000 ljudi koji su čekali prvi vlak", rekao je gradonačelnik Oleksander Hončarenko.

Zabrana uvoza ruskog ugljena

16:01 Zabrana uvoza ruskog ugljena u Europsku uniju stupit će na snagu u kolovozu, rekao je europski izvor za CNN u petak.

Zemlje članice EU-a u četvrtak navečer odobrile su peti paket sankcija Rusiji.

Paket uključuje zabranu uvoza svih oblika ruskog ugljena. To utječe na jednu četvrtinu ukupnog ruskog izvoza ugljena, što iznosi oko 8 milijardi eura gubitka prihoda za Rusiju godišnje, prema Europskoj komisiji.

Izvor iz EU rekao je da zabrana neće biti trenutna, već postupno ukidanje. Postojat će "četveromjesečno razdoblje zatvaranja", prema izvoru.

Paket također uključuje zatvaranje luka EU za ruska plovila i zabranu izvoza visokotehnoloških proizvoda u Moskvu.

16:00 Čelnik ukrajinske državne željezničke kompanije rekao je da je jedan od dva napada koja je Rusija izvela u petak pao na područje uz stanicu Kramatorsk, a "svi ljudi koji su bili okolo i unutra pogođeni su komadima raketa."

Zgrada postaje također je bila "granatirana" i "razbijena", rekao je Oleksandr Kamishin, šef ukrajinskih željeznica.

Ruske snage "svakodnevno granatiraju sve stanice, svu željezničku infrastrukturu" i čine "sve što mogu da zaustave program evakuacije civila", rekao je Kamishin u petak. Dodao je da su ruske snage također bombardirale most u tom području u četvrtak.

Rekao je za CNN da je najmanje 39 civila ubijeno, a 87 ozlijeđeno u ruskom granatiranju željezničke stanice u gradu Kramatorsku na istoku Ukrajine. Ranije u petak, regionalna policija Donjecka priopćila je da je oko 30 ljudi ubijeno, a 100 ozlijeđeno.

"Ovaj slučaj pokazuje da su pokušali ubiti civile", dodao je Kamyshin.

15:58 Visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell oštro je osudio raketni napad na željezničku stanicu u istočnom ukrajinskom gradu Kramatorsku, u kojem je u petak, prema dužnosnicima, ubijeno oko 30 ljudi, a ranjeno oko 100.

"Snažno osuđujem jutrošnji neselektivni napad Rusije na željezničku stanicu u Kramatorsku, u kojem su ubijeni deseci ljudi, a mnogo više ih je ranjeno", napisao je na Twitteru.

Također, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen navela je da je "zaprepaštena odvratnim" raketnim napadom.

14:39 Hrvatska se priključila inicijativi 38 zemalja da Međunarodni kazneni sud (ICC) otvori istragu o ratnim zločinima u Ukrajini, odlučila je Vlada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RAZNI NAČINI OBRANE Ruski vojnici otišli na spavanje pa je lukava Ukrajinka iskoristila situaciju i ukrala im streljivo

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U BIJEGU Ukrajinci identificirali krivca za masovni pokolj civila u Buči: Pogledajte o kome je riječ

Svijet zgrožen napadom

14:37 Svijet je zgrožen prizorima napada na željezničku stanicu u Kramatorsku gdje je u trenutku pada rakete bilo oko 4000 civila koji su čekali evakuaciju. Osuda je stigla i od predsjednice Europske komisije Ursule von den Leyen.

"Jutrošnji raketni napad na željezničku stanicu koja se koristi za evakuaciju civila u Ukrajini je dostojan prezira. Zgrožena sam gubitkom života i osobno ću izraziti sućut predsjedniku Volodimiru Zelenskom. Moje misli su uz obitelji žrtava", napisala je na Twitteru.

14:25 Strani mediji javljaju, pozivajući se na lokalne izvore, da je u napadu na željezničku stanicu u Kramatorsku poginulo najmanje četvero djece.

Što se događalo ranije tijekom dana pročitajte >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene