Obavijesti Video Pretražite Navigacija
44. DAN RATA

Na željezničku stanicu u Kramatorsku pala raketa s jezivim natpisom: Ubijeno najmanje 39 civila, među njima ima djece

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u 44. dan. Rusija i Ukrajina se međusobno optužuju za neuspjeh mirovnih pregovora, dok se nastavljaju napadi na ukrajinske gradove. Opća skupština Ujedinjenih naroda izglasala je suspenziju Rusije iz Vijeća za ljudska prava tijekom sastanka. Protiv te odluke glasale su 24 zemlje.

 

  • U napadu na željezničku stanicu u Kramatorsku ubijeno najmanje 39 civila.
  • Kremlj je priznao "značajne gubitke" u Ukrajini.
  • 26 tijela otkrivena su u ruševinama dviju zgrada u Borodjanki.
  • Gradonačelnik Dnjepra pozvao je sve koji mogu da napuste grad.
  • Opća skupština UN-a izglasala je suspenziju Rusije iz Vijeća za ljudska prava.
  • Moskva tu odluku smatra nezakonitom i politički motiviranom.
  • Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će Rusija zauzeti Mariupolj bez obzira na cijenu i ljudske živote.
  • Finska će idućih tjedana razmotriti moguću odluku u zahtjevu za članstvo u NATO-u.

 

Tijek događanja iz minute u minutu pratite u nastavku:

14:46 Ministar obrane Ben Wallace najavio je da će Velika Britanija poslati oklopna vozila u Ukrajinu. "Poslat ćemo zaštitna oklopna vozila, kao što je Mastiff, kako bismo bili sigurni da Ukrajina ima i tu podršku", rekao je.

"Vrlo je važno učiniti sve što možemo kako bi pomogli Ukrajini. Tamo gdje od nas traže opremu, ako je imamo ili možemo pomoći da se oprema nabavi - to ćemo učiniti", dodao je Wallace.

14:35 Hrvatska se priključila inicijativi 38 zemalja da Međunarodni kazneni sud (ICC) otvori istragu o ratnim zločinima u Ukrajini, odlučila je Vlada. Njome se od tužitelja ICC-a traži da istraži ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid za koje se smatra da su počinjeni na području Ukrajine od 21. studenoga 2013.

Iako Ukrajina nije članica Rimskog statuta kojim je osnovan taj sud, posebnim je izjavama prihvatila njegovu nadležnost za kaznena djela nad ukrajinskim građanima za koje optužuje visoke ruske i dužnosnike separatističkih regija na istoku zemlje.

Uz Hrvatsku, inicijativu je podržalo 38 država stranaka Rimskog statuta (sve države članice Europske unije osim Litve koja je zahtjev podnijela samostalno) te Albanija, Australija, Kanada, Kolumbija, Costa Rica, Gruzija, Island, Liechtenstein, Novi Zeland, Norveška, Švicarska i Velika Britanija.

14:28 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je finskom parlamentu da je za zaustavljanje ruske agresije potreban "koktel sankcija, koji će se pamtiti baš kao molotovljevi kokteli".

Zatražio je od Finske da "pokaže još više vodstva" u Europskoj uniji navodeći da će to biti najveći doprinos sigurnosti Europe. Kazao je da Ukrajini treba oružje "koje imaju neki od partnera u EU", kao i "snažne učinkovite sankcije Rusiji na trajnoj osnovi".

U napadu u Kramatorsku poginulo najmanje četvero djece

14:25 Sky News javlja, pozivajući se na lokalne izvore, da je u napadu na željezničku stanicu u Kramatorsku poginulo najmanje četvero djece. Još uvijek nije utvrđeno je li raketa eksplodirala iznad stanice, u zraku ili je oborena proturaketnim sustavom.

14:15 Osuda ruskog napada na željezničku stanicu u Kramatorsku stigla je i od predsjednice Europske komisije Ursule von den Leyen.

"Jutrošnji raketni napad na željezničku stanicu koja se koristi za evakuaciju civila u Ukrajini je dostojan prezira. Zgrožena sam gubitkom života i osobno ću izraziti sućut predsjedniku Volodimiru Zelenskom. Moje misli su uz obitelji žrtava", napisala je na Twitteru.

Rusi pripremaju proceduru za posvajanje deportirane djece

14:11 Ruski parlament priprema proceduru za pojednostavljeno posvajanje ukrajinske djece deportirane u Rusiju tijekom rata. Ured ukrajinske pravobraniteljice za prava djece radi na sprječavanju takvog zločina, javljaju lokalne Hromadske Int.

13:46 Potpredsjednik crnogorske vlade Dritan Abazović na društvenim je mrežama objavio kako i Crna Gora uvodi sankcije Rusiji.

"Vlada Crne Gore usvojila je restriktivne mjere kao odgovor na rusku agresiju na Ukrajinu. Hvala svim ministrima na suradnji", napisao je.

13:39 Slovački premijer Eduard Heger objavio je na Twitteru da će Ukrajini poslati sustav protuzračne obrane S-300.

"Ukrajinski narod hrabro brani svoju suverenu zemlju i nas također. Naša je dužnost pomoći, a ne stajati na mjestu i ignorirati gubitak ljudskih života u ruskoj agresiji", napisao je.

Raste broj ubijenih u Kramatorsku

13:09 Broj mrtvih u napadu u Kramatorsku porastao je na 39. Još 87 osoba je ozlijeđeno u raketiranju željezničke stanice u Kramatorsku, kazao je guverner Pavlo Kirilenko. Mnogi od ozlijeđenih su u ozbiljnom stanju. Gradonačelnik Oleksander Hončarenko rekao je da se bolnice ne mogu nositi s ogromnim brojem ozlijeđenih koji im pristiže.

12:53 Britanski ministar obrane Ben Wallace osudio je napad u Kramatorsku. "Napad na civile je ratni zločin. To su bili precizni projektili usmjereni na ljude koji pokušavaju potražiti sigurno sklonište. Nije prvi put, nažalost, ponavljaju se mnoge prilike u kojima ruska država, predsjednik Vladimir Putin i njegovi generali, vode rat protiv civila, civilnih područja i civilne nacionalne infrastrukture", rekao je.

12:25 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osudio je napad na željezničku stanicu u Kramatorsku. Na Instagramu je napisao: "U nedostatku snage i hrabrosti da nam se suprotstave na bojnom polju, oni cinično uništavaju civilno stanovništvo. Ovo je zlo koje nema granica. I ako se ne kazni, nikada neće prestati."

 

12:01 Objavljena je fotografija rakete koja je pala na željezničku stanicu u Kramatorsku. Na njoj su ispisane riječi 'Za detej' ('Za djecu' na ruskom). Regionalna vojna uprava Donjecka javila je da je u napadu ubijeno dvoje djece, a da je u trenutku napada na stanici bilo oko 4000 civila koji su čekali evakuaciju.

Rusija napad u Kramatorsku nazvala lažnim

11:49 RIA Novosti prenijele su komentar ruskog Ministarstva obrane o napadu u Kramatorsku. "Sve izjave predstavnika kijevskog nacionalističkog režima o 'raketnom napadu' koji je Rusija navodno izvela 8. travnja na željezničkoj stanici u gradu Kramatorsku su provokacija i apsolutna laž", priopćeno je iz ministarstva.

"Ruske oružane snage nisu planirale napade 8. travnja na ciljeve u gradu Kramatorsku", dodaje se u priopćenju. "Želimo naglasiti da taktičke rakete Točka-U, čiji su fragmenti pronađeni u blizini željezničke stanice u Kramatorsku, a objavili su ih očevici, koriste samo ukrajinske oružane snage", navode.

"Dana 14. ožujka 2022. bojna 19. zasebne raketne brigade Oružanih snaga Ukrajine napala je centar Donjecka sličnom raketom Točka-U, uslijed čega je 17 osoba poginulo na licu mjesta, a još 36 civila je ozlijeđeno", priopćeno je iz ruskog ministarstva obrane.

11:37 Ruske RIA Novosti objavile su na kanalu na Telegramu da je ukrajinska vojska raketirala željezničku stanicu u Kramatorsku.

"Ukrajinska vojska organizirala je provokaciju na željezničkoj stanici u Kramatorsku, na kojoj je poginulo oko 30 ljudi. Ukrajinske vlasti su najprije najavile evakuaciju iz Kramatorska i Slavjanska, a potom provocirale projektilom 'Točka-U'", napisali su.

Eduard Aleksandrovič Basurin, glasnogovornik zapovjedništva Narodne milicije proruske Donjecke Narodne Republike, rekao je da je napad ukrajinska provokacija.

 

I Britanija uvela sankcije protiv Putinovih kćeri

11:28 Britanija je u petak dodala kćeri ruskog predsjednika Vladimira Putina na svoj popis sankcija, prateći potez SAD-a od prije dva dana. Očekuje se i da će EU ažurirati svoj popis, doznaje se od dužnosnika Unije.

11:15 Poljsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je poljski veleposlanik u Rusiji pozvan u rusko ministarstvo vanjskih poslova. Poljski ministar unutarnjih poslova Mariusz Kaminski rekao je 23. ožujka da je Poljska "protjerala 45 ruskih špijuna koji su se pretvarali da su diplomati". U to vrijeme Rusija je obećala da će uzvratiti.

Crna Gora je naredila protjerivanje četvorice ruskih diplomata, navodeći kao razlog kršenje diplomatskih normi. Diplomati moraju napustiti zemlju u roku od tjedan dana. Podgorica je prethodno protjerala jednog ruskog diplomata nakon što je Rusija napala Ukrajinu u veljači.

Rusi raketirali željezničku stanicu punu civila

10:31 U ruskom raketnom napadu na željezničku stanicu u Kramatorsku u petak prijepodne ubijeni su i ranjeni deseci civila, tvrdi guverner Donjecka. Prema riječima Pavla Kirilenka, na stanici su u trenutku napada bile tisuće civila koje su čekale evakuaciju u sigurnija područja Ukrajine.

Rusija je stanicu pogodila s dvije rakete. Lokalni mediji javljaju da je ubijeno više od 30 civila, a ozlijeđeno najmanje stotinu. Rusija nije odmah komentirala izvješća o napadu i broju žrtava. Na prvim videosnimkama s mjesta napada vide se ubijeni civili na tlu između brojnih ruksaka i putnih torbi.

Ukrajina tvrdi da ima oko 7000 tijela ruskih vojnika

10:24 Ukrajina ima oko 7000 tijela ruskih vojnika u mrtvačnicama i hladnjačama u željezničkim vagonima koje nitko ne traži, naveo je ukrajinski dužnosnik Oleksij Arestovič. Ukrajina je pokušala vratiti tijela 3000 ruskih pripadnika trećeg dana rata, rekao je.

"Rekli su: 'Ne vjerujemo u te brojeve. Nemamo taj broj. Nismo ih spremni prihvatiti'", dodao je i istaknuo da je Ukrajina u nekoliko navrata pokušala dogovoriti razmjenu, no da Rusija nije htjela uopće o tome razgovarati. Ministarstvo unutarnjih poslova Ukrajine postavilo je internetsku stranicu i kanal na Telegramu na kojem Rusi mogu pretraživati slike mrtvih vojnika i ratnih zarobljenika ili ispuniti online obrazac za traženje informacija o članovima obitelji.

10:19 Japan je protjerao osam ruskih diplomata, javljaju ukrajinski mediji.

10:14 Dvije ruske rakete pogodile su željezničku stanicu u Kramatorsku u istočnoj Ukrajini. Ima i žrtava, no trenutno je nepoznat broj, priopćila je ukrajinska državna željeznička tvrtka.

Stanica se koristi za evakuaciju civila iz područja koje bombardira ruska vojska. Kramatorsk se nalazi u Donjeckoj oblasti.

10:09 Ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo je nove podatke o gubitcima ruske vojske u ratu. Tvrde da su Rusi do sada izgubili više od 19.000 vojnika, 700 tenkova, 1891 oklopno vozilo i značajan dio ostale opreme.

Ukrajina traži brodove NATO-a u Crnom moru

9:44 Ukrajinski veleposlanik u Velikoj Britaniji Vadim Pristajko za Sky News je rekao da su u Crnom moru potrebne patrole brodova NATO saveza. Navodi da je "ukrajinski izvoz žitarica, koji čini značajan dio sigurnosti opskrbe hranom u cijelom svijetu, trenutno zapeo" i ne može napustiti zemlju zbog gomilanja ruskih snaga. "Moramo deblokirati Crno more", rekao je.

"Rusi blokiraju naše more. Ovo nam je potrebno i da bi humanitarna pomoć stigla u Ukrajinu. NATO-ovi brodovi su dobrodošli. A tu su i članovi NATO-a. Tri glavne članice NATO-a - Turska, Rumunjska i Bugarska su već tamo. Nije to tako velika stvar", objasnio je.

9:42 Ukrajinski premijer Denis Šmihalj rekao je da će ovogodišnja žetva žitarica vjerojatno biti 20 posto manja nego prošle godine zbog smanjene površine na kojoj je obavljena sjetva nakon ruske invazije.

Rekao je da poljoprivrednicima nedostaje goriva, ali Ukrajina zna kako ih opskrbiti. Ukrajina ima velike zalihe žitarica, žitarica i biljnog ulja, te da može prehraniti svoje stanovništvo.

9:35 Ruska novinska agencija Tass izvjestila je da je Rusija uništila centar za obuku stranih plaćenika u Ukrajini, sjeverno od Odese.

Von den Leyen i Borell na putu za Kijev

9:20 Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i glavni diplomat Josep Borrell na putu su za ukrajinski glavni grad Kijev.

Von der Leyen je na Twitteru objavila fotografiju vlaka na kojoj je zajedno sa slovačkim premijerom Eduardom Hegerom, koji im se pridružio na putovanju. "Radujem se Kijevu", rekla je.

Borrell, visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, također je na Twitteru objavio s von der Leyen kako kreću na put. Trebali bi se sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u petak, rekao je glasnogovornik ukrajinskog predsjednika Sergej Nikiforov.

8:35 Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog rekao je da ruske snage nemaju prednosti na bojištima, da se pregovori s Rusijom neprestano nastavljaju online, ali se raspoloženje promijenilo nakon događaja u Buči, piše The Guardian.

Podoljak je predložio da bi bilo kakvo privremeno primirje s Rusijom značilo rat odgođen za budućnost, a Ukrajini to ne treba. Ukrajina radi na evakuaciji civila iz Mariupolja morskim putem.

8:05 Potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk najavila je da će se otvaranje 10 koridora za evakuaciju civila, piše CNN. Koridori uključuju rute za civile koji bježe iz opkoljenog grada Mariupolja i iz regije Lugansk, koja je bila pod intenzivnim bombardiranjem.

U istočnoj regiji Donjecka otvara se koridor za evakuaciju od Mariupolja do Zaporižja za one koji mogu koristiti osobni prijevoz. U jugoistočnoj regiji Zaporižja planirano je otvaranje koridora od Berdjanska, Tokmaka, Melitopolja i Energodara. A u Lugansku bi se trebali otvoriti koridori za evakuaciju od Severodonjecka, Lisičanska, Popasne, Hirske i Rubižnea do Bahmuta.

Odobren embargo na uvoz ruskog ugljena

7:15 Europska unija je odobrila embargo na uvoz ruskog ugljena i zatvaranje luka za ruske brodove. Mjera će stupiti na snagu sredinom kolovoza, mjesec dana kasnije nego što je prvobitno planirano, nakon pritiska Njemačke da se provedba odluke odgodi, javlja Reuters.

Paket također uključuje zabranu izvoza u Rusiju vrijednu 10 milijardi eura, uključujući visoke tehnologije, i zamrzavanje imovine nekoliko ruskih banaka.

Francuska kaže da se sankcija procjenjuje na četiri milijarde eura godišnje. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da će, ako već ne prirodni plin, uskoro uslijediti nafta.

7:11 Benjamin Hall, novinar Fox Newsa koji je ozlijeđen u napadu u kojem je ubijeno dvoje njegovih kolega u Ukrajini, objavio je svoju fotografiju na Twitteru. Opisao je svoje ozljede i zahvalio ljudima svima koji su mu prije tri tjedna spasili život.

"Izgubio sam pola noge s jedne strane i stopalo s druge strane. Jedna ruka je teško ozlijeđena, jedno oko više ne radi, a sluh mi je prilično oštećen... Ali, sve u svemu, osjećam se prokleto sretno što sam tu - i ljudi koji su me spasili su nevjerojatni", napisao je Hall.

7:00 Boris Johnson će se sastati s njemačkim kancelarom kako bi razgovarali o tome kako pomoći europskim zemljama da postanu neovisne o ruskom plinu. Premijer će u petak ugostiti Olafa Scholza u Downing Streetu, a tiskovna konferencija planirana je za poslijepodne, javlja PA Media.

6:50 Rusija je uvela sankcije građanima Australije i Novog Zelanda, uključujući njihove premijere, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova. Zabrana ulaska uvedena je za 228 članova australske vlade i zastupnike, uključujući premijera Scotta Morrisona, kao odgovor na sankcije iz Canberre.

Ministarstvo navodi da "Australija poslušno slijedi odluke Zapada" i da je odlučila sankcionirati ruske najviše menadžere i gotovo sve njihove zamjenike.

Granatiranje na istoku i jugu se nastavlja

6:40 Britanska vojna obavještajna služba navodi da će ruskim snagama koje su u potpunosti povučene iz sjeverne Ukrajine trebati najmanje tjedan dana prije nego što budu preraspoređene u borbu negdje drugdje.

Dodaju da mnoge ruske jedinice moraju popuniti svoje redove prije nego što budu poslane u borbu u Donbasu. Granatiranje na istoku i jugu se nastavlja. Ruske snage su napredovale dalje na jug.

6:35 Njemačka će morati iskoristiti cijelo prijelazno razdoblje za provedbu zabrane ruskog ugljena pod sankcijama Europske unije, rekao je u četvrtak kancelar Olaf Scholz.

Veleposlanici EU-a dogovorili su peti paket sankcija Rusiji, uključujući embargo na ugljen, sa 120-dnevnim razdobljem prestanka kako bi države članice EU-a dobile vremena da pronađu alternativne dobavljače.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 6 sekundi joj promijenilo život Hrabra ruska reporterka o životu nakon poznatog prosvjeda: "Čak me ni vlastiti sin ne podržava"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Donesena odluka Tko je sve bio protiv izbacivanja Rusije iz UN-ova Vijeća za ljudska prava?

6:29 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je "situacija u Borodjanki pored Kijeva puno strašnija nego u Buči". U Buči su Rusi, prema navodima Ukrajine, tijekom okupacije ubili gotovo 300 civila.

O tome što se događalo 42. dana rata u Ukrajini možete pročitati >>OVDJE.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene