Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Animator Max Galka je u svibnju na svojem blogu Metrocosm objavio zapanjujuću šarenu time-lapse kartu imigracije svjetske populacije u SAD-u od 1820. do 2013. godine. U lipnju je pak, objavio digitalnu mapu koja u 3 minute pokazuje povijest svjetske urbanizacije u posljednjih gotovo 6.000 godina.


Početak urbanizacije prikazan je osnivanjem drevnog sumerskog grada Erida (Eden) 3.700 godina prije Krista pa sve do današnjih gradova.

Vezani članci Hrvatska pod talijanskom okupacijom (Foto: Dnevnik.hr) Kratka lekcija iz povijesti: Prisjetimo se kako je izgledala Hrvatska pod talijanskom okupacijom Slika nije dostupna FOTO Satelitske snimke: Šuma nebodera, nigdje žive duše

Galka na svojem blogu bilježi kako je praćenje urbanizacije koja se dogodila prije sredine 20. stoljeća bio težak posao, sve donedavno kada je tim znanstvenika s Yalea objavio opsežnu zbirku podataka o urbanizaciji sve do davnih vremena. 

Danas, čak 54 posto svjetske populacije živi u gradovima. Do 2030. godine taj postotak će se popeti na čak 75 posto što je značajan porast od 1960. godine kada je u gradovima živjelo tek 34 posto svjetske populacije. Do 19. stoljeća je u gradovima živjelo samo 3 posto stanovništva.