Obavijesti Video Pretražite Navigacija
FASCINANTNO

Urbanizacija u 3 minute: Evo kako su nicali gradovi u posljednjih 6.000 godina!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Animator Max Galka je u svibnju na svojem blogu Metrocosm objavio zapanjujuću šarenu time-lapse kartu imigracije svjetske populacije u SAD-u od 1820. do 2013. godine. U lipnju je pak, objavio digitalnu mapu koja u 3 minute pokazuje povijest svjetske urbanizacije u posljednjih gotovo 6.000 godina.

Početak urbanizacije prikazan je osnivanjem drevnog sumerskog grada Erida (Eden) 3.700 godina prije Krista pa sve do današnjih gradova.

Pročitajte i ovo Povučen udžbenik - 3 Jednoumlje Zašto je povijest važna trebali su učiti maturanti, a onda je udžbenik naglo povučen: "Ne pamtim ovakvo nešto u zadnjih četvrt stoljeća" Slika nije dostupna Kineski 'gradovi duhova' FOTO Satelitske snimke: Šuma nebodera, nigdje žive duše

Galka na svojem blogu bilježi kako je praćenje urbanizacije koja se dogodila prije sredine 20. stoljeća bio težak posao, sve donedavno kada je tim znanstvenika s Yalea objavio opsežnu zbirku podataka o urbanizaciji sve do davnih vremena. 

Danas, čak 54 posto svjetske populacije živi u gradovima. Do 2030. godine taj postotak će se popeti na čak 75 posto što je značajan porast od 1960. godine kada je u gradovima živjelo tek 34 posto svjetske populacije. Do 19. stoljeća je u gradovima živjelo samo 3 posto stanovništva.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene