Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sudjelovanje u komemoraciji

Unuk H. Trumana s preživjelima Hiroshime i Nagasakija: 'U ratu nema dobrih odluka'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Clifton Truman Daniel, unuk bivšega američkog predsjednika Harryja Trumana koji je odobrio da se na Hiroshimu i Nagasaki 6. odnosno 9. kolovoza 1945. bace atomske bombe, u Tokiju se sastao s preživjelima u nastojanju da zaliječi stare rane.

Pedesetpetogodišnji Clifton Truman Daniel, bivši je novinar i prvi član obitelji nekadašnjeg američkog predsjednika koji je doputovao u Japan kako bi sudjelovao u komemoraciji kojom se svake godine obilježava ova dvostruka tragedija. Deseci tisuća ljudi svake se godine okupe u ova dva grada na jugu Japana kako bi se sjetili i odali počast žrtvama, a njihov se broj procjenjuje na više od 200.000.

Na 67. komemoraciju je Trumana, koji živi u Chicagu, pozvala jedna antinuklearna japanska skupina. Prije posjete dvama gradovima, Clifton Truman Daniel sastao se s grupom preživjelih i s grupom studenata jednog tokijskog sveučilišta.

'To je bilo prekrasno druženje. Najviše me se dojmilo to što smo razgovarali i družili se i što su preživjeli sa mnom podijelili svoje priče', rekao je Truman novinarima. 'Ovo je lijep primjer nastojanja da se zaliječe stare rane, da se o njima govori i da ih se shvati', rekao je za France presse.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna djevojčica svjedočila hororu Preživjela je "jutro tamno poput noći" i život posvetila samo jednom cilju Slika nije dostupna Snimila ruska vojska Nikad viđena snimka kao dokaz razorne moći najjačeg oružja

>> VIDEO: Svakih 10 dana Zemlju zatrese jedna nuklearna eksplozija

Na pitanje novinara o odluci svog djeda, odgovorio je: 'Ne mogu nagađati o stajalištu svog djeda, no u ratu nema dobrih odluka. Moj djed uvijek je govorio kako je takvu odluku donio da bi rat što prije završio. Tada je on u to vjerovao. No bio je užasnut informacijama o razornoj moći atomskih bombi i ostatak svog predsjedničkog mandata posvetio je naporima da se takvo nešto više nikad ne dogodi. Nadam se da ja danas mogu pridonijeti tome da se svijet riješi nuklearnog oružja', rekao je.

Većina preživjelih blagonaklono je doživjela susret s unukom Trumanom, no 77-godišnja Reiko Yamada je kazala: 'Željela bih da bude svjestan činjenice da oni koji su tada izgubili svoje obitelji nikada neće oprostiti Americi'. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene