Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

UN-ovi inspektori upozorili su da su pobunjenici u Iraku klorom ubijali i ranjavali civile te da bi se, s obzirom na prisutnost kemijskog oružja u Iraku u prošlosti, mogli koristiti i drugim otrovnim tvarima.


Izvješća objavljena u medijima pokazala su da se pobunjenici koriste toksičnim kemikalijama poput klora u kombinaciji s eksplozivom koji ih raspršuje, ističe u svom izvješću UN-ova komisija za promatranje, verifikaciju i inspekciju ili UNMOVIC.

Vezani članci Domagoj Mikić na Markovu trgu Nakon deset mjeseci složen mozaik bezumnog čina na Markovu trgu, barikade i dalje ostaju: "Motiv napada još uvijek nije poznat" Očevid na Markovu trgu nakon pucnjave DORH utvrdio: Napad na Markovu trgu u listopadu bio je čin terorizma

"U takvim su napadima ubijeni deseci i ozlijeđene stotine ljudi diljem Iraka", upozorava UNMOVIC.

Klor je korišten u najmanje deset napada, dok su neke od njih uspjele spriječiti snage sigurnosti.

Drugu opasnost predstavlja dostupnost i mogućnost zloporabe opreme za kemijsku proizvodnju koja je prije bila pod nadzorom UN-ovih inspektora, koji su napustili Irak neposredno prije invazije 2003. Koalicijske snage ne dopuštaju povratak promatrača.

Zahvaljujući satelitskim snimkama, izvijestio je UNMOVIC,
identificirane s brojne zgrade u kojima je nekad bila takva oprema, ali su one srušene ili oštećene. Međutim, ne zna se što se dogodilo s opremom.