Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vijeće sigurnosti UN u subotu je jedonglasno usvojilo rezoluciju kojom nameće sankcije Sjevernoj Koreji zbog izvođenja nuklearnog pokusa. Sjeverna Koreja odbacila je rezoluciju, optuživši Vijeće sigurnosti da poseže za "gangsterskim metodama".Rezolucijom 1718, čiji su nacrt podnijele SAD, omogućuje se državama da zaustave teret koji ulazi i izlazi iz Sjeverne Koreje kako bi provjerile je li povezan s proizvodnjom oružja za masovno uništenje.

Vezani članci Slika nije dostupna Hrvatska članica Vijeća sigurnosti! Slika nije dostupna Vijeće sigurnosti glasuje o sankcijama za Iran

Od svih članica UN-a se traži da spriječe prodaju ili transfer
materijala povezanog s programima proizvodnje nekonvencionalnog oružja Sjeverne Koreje.

Rezolucija traži zamrzavanje fondova koje u inozemstvu imaju osobe ili tvrtke povezane s nuklearnim ili raketnim programima Pjongjanga, a uvodi i zabranu putovanja osobama angažiranim u tim programima.

- Danas šaljemo snažnu i jasnu poruku Sjevernoj Koreji i drugima koji žele širiti nuklearno oružja da ih očekuju ozbiljne posljedice ako nastave raditi na oružju za masovno uništenje, rekao je na sjednici Vijeća sigurnosti američki veleposlanik pri UN-u John Bolton.

On je naglasio kako nuklearni pokus koji je provela Sjeverna Koreja "nesumnjivo predstavlja jednu od najvećih prijetnji međunarodnom miru i sigurnosti a kojom se Vijeće sigurnosti ikada suočilo".

Usvajanju rezolucije prethodila su četverodnevne konzultacije tijekom kojih su SAD tri puta modificirale nacrt, ublažavajući predviđene sankcije, kako bi udovoljile uvjetima koje su postavljale Kina i Rusija.

Veleposlanik Sjeverne Koreje pri UN-u, Pak Gil-yon, odbacio je u subotu rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se nameću sankcije Sjevernoj Koreji zbog izvođenja nuklearnog pokusa, optuživši Vijeće sigurnosti da koristi "gangsterske metode".

- Vijeće sigurnosti primijenilo je gangsterske metode usvojivši danas rezoluciju uz istodobno zanemarivanje nuklearne prijetnje, zauzimanja za sankcije i pritiska koji Sjedinjene Države vrše na Sjevernu Koreju, rekao je.

Upozorio je da će Sjeverna Koreja, nastave li Sjedinjene Države povećavati pritisak, nastaviti s protumjerama jer američki pritisak smatra objavom rata.