Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glasovanje o 3. rezoluciji kojom bi se Iran kaznilo zbog njegova nuklearnog programa, koje se u subotu trebalo održati u Vijeću sigurnosti UN-a, odgođeno je za ponedjeljak, doznaje se od diplomatskih izvora.


Glasovanje je sada predviđeno za ponedjeljak u 18.00 sati po srednjoeuropskom vremenu, izvijestio je zapadni diplomat koji nije htio otkriti identitet.

Vezani članci Slika nije dostupna Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno potvrdilo sankcije Iranu Slika nije dostupna Vijeće sigurnosti UN uvelo nove sankcije Iranu

Koautori teksta, Francuska, Velika Britanija i Njemačka, još uvijek razgovaraju s četirima članicama - Južnoafričkom Republikom, Indonezijom, Libijom i Vijetnamom - koje su suzdržane, kako bi ih pokušali uvjeriti da ga prihvate, rekao je drugi zapadni diplomat.

Ti će razgovori potrajati, pa se neće moći glasovati u subotu, kao što su se nadali supokrovitelji, dodao je.

Po završetku konzultacija u četvrtak, britanski veleposlanik John Sawers izjavio je da Zapad želi glasovati "čim prije, možda već u subotu".

No dodao je da su supokrovitelji htjeli priskrbiti "najveću moguću potporu" tekstu kojemu je sklona "velika većina" članica Vijeća.

Da bi se rezolucija prihvatila za nju treba glasovati najmanje devet od petnaest članica Vijeća, bez protivljenja neke od pet stalnih članica (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija), koje je jednako vetu.

Tekst kojim se dodatno pooštravaju gospodarske i trgovačke sankcije prema Iranu koje je Vijeće već donijelo u dvama navratima, temelji se na tekstu koji su u siječnju odobrili ministri vanjskih poslova pet stalnih članica Vijeća i Njemačka.