Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Opća skupština Ujedinjenih naroda, sastavljena od 193 država članica, u četvrtak je imenovala bivšeg portugalskog premijera Antonija Guterresa devetim glavnim tajnikom UN-a koji će na tu funkciju stupiti 1. siječnja 2017.


Guterres (67) na tom će položaju zamijeniti Južnokoreanca Ban Ki-Moona, a mandat će mu trajati pet godina, navodi Reuters.

Vezani članci Testiranje balističkog projektila Sjeverna Koreja ispalila interkontinentalni balistički projektil? Može i do SAD-a Slika nije dostupna Sučeljavanje za glavnog tajnika UN-a: Vesna Pusić nakon jedne izjave dobila veliki aplauz

Guterres je bio portugalski premijer od 1995. do 2002., a od 2005. do 2015. je bio visoki povjerenik UN-a za izbjeglice. Vijeće sigurnosti UN-a prošlog je tjedna jednoglasno odabralo Guterresa kao novog glavnog tajnika u sklopu nove procedure izbora kandidata za tu funkciju, najtransparentniju dosad, prenosi AFP.

Guterres se u svojoj kandidaturi obvezao boriti za ljudska prava, te uvođenju reformi u tu svjetsku organizaciju koju mnogi vide nezgrapnom i presporom za brzi odgovor na svjetske krize.

Guterres na čelo UN-a dolazi u vrijeme rata u Siriji, migrantske krize i rastućih sukoba u Južnom Sudanu i Jemenu.

Vijeće sigurnosti se ne može dogovoriti oko krize u Siriji nakon što su u glasovanjima preko vikenda propala dva nacrta rezolucija, od kojih je na jednu veto stavila Rusija, saveznica sirijskog predsjednika Assada.

Još uvijek aktualni glavni tajnik Ban Ki-Moon rekao je skupštini kako je Guterres tijekom svog mandata visokog povjerenika za izbjeglice u diplomatskim krugovima ostao poznat kao čovjek velikog suosjećanja.

"Najpoznatiji je tamo gdje je to najvažnije – na prvim crtama oružanih sukoba i humanitarne patnje", rekao je Ban, a prenio afp.

"Njegovi politički instinkti su sukladni Ujedinjenim narodima – suradnji za zajedničko dobro, te podjeli odgovornosti za čovječanstvo i planet", dodao je Ban.

Francuski veleposlanik Francois Delattre opisao je Guterresa kao "najboljeg mogućeg kapetana u ovo olujno vrijeme" globalnih kriza, hvaleći ga kao reformista, ujedinitelja i "humanista s istinskim moralnim kompasom".

Britanski veleposlanik Matthew Rycroft slaže se da je Guterres reformist, te dodaje kako je on "sposoban i za vanjsko vodstvo, odnosno viziju, inspiraciju i određivanje smjera, ali i za unutarnju reformu kojom će se povećati efikasnost, poboljšati procesi, te učiniti da je cjelina veća od zbroja svojih dijelova".

Dio oduševljenja Guterresovim odabirom posljedica je nezadovoljstva njegovim prethodnikom Banom kojeg mnogi smatraju lošim komunikatorom koji je pokazivao neodlučnost u poduzimanju snažnih akcija u velikim krizama.

"Svi su pristojni oko Bana, no budimo iskreni, svi znamo da on nije bio jak glavni tajnik po pitanju unutarnje reforme, kao ni vodstva", smatra jedan diplomat iz Vijeća sigurnosti.

"Imao je ispravne instinkte oko Sirije i svega drugoga, no nije bio sposoban usmjeriti svjetsko javno mnijenje na bilo kojem od tih pitanja", dodao je taj diplomat koji je pristao dati izjavu pod uvjetom da ostane anoniman.

Diplomati smatraju kako će Guterres prvih 100 dana svojeg mandata biti usredotočen na jačanje uloge glavnog tajnika.

Antonio Guterres - čovjek kojeg se poštuje i sluša

Novoizabrani glavni tajnik Ujedinjenih naroda, bivši portugalski premijer Antonio Guterres čovjek je od akcije koji si je put do najviše dužnosti u UN-u utro neumorno radeći na zaštiti migranata i izbjeglica, pišu svjetske agencije.

Inženjer po struci i praktični katolik po vjeri, 67-godišnji Guterres žestoko se borio za prava migranata dok je bio na funkciji visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) od lipnja 2005. do prosinca 2015.

Više od deset godina bavio se najgorom izbjegličkom krizom koju je svijet vidio i više puta ponavljao kako će se milijuni izbjeglica koji bježe od konflikata iz Sirije, Iraka, Afganistana i drugih mjesta okrenuti Europi ako se državama poput Turske i Jordana ne pomogne u njihovu prihvatu. Bogate države trebale bi ih primiti više, rekao je tada.

"Oni ljudi koji kažu da ne mogu primiti sirijske izbjeglice zato što su muslimani podržavaju terorističke organizacije i omogućavaju im da budu djelotvornije u novačenju novih ljudi", rekao je Guterres u prosincu uoči silaska s funkcije visokog povjerenika.

Guterresova dva mandata na čelu UNHCR-a bila su obilježena reformom njezine interne strukture i smanjenjem broja zaposlenika za trećinu. Smanjenjem administracije osnažio je kapacitet organizacije da bolje odgovara na međunarodne krize.

Želi biti igrač, a ne sudac

Bivši portugalski predsjednik Anibal Cavaco Silva rekao je ranije ove godine kako se Guterresa zbog njegova rada u svijetu "poštuje i sluša".

Guterresa se često vidjelo i kao mogućeg kandidata za predsjednika Portugala, ali je početkom ove godine odbacio takvu ideju. "Šefovi država su kao sportski suci, a ja volim akciju, želim igrati na terenu", rekao je.

Rođen u Lisabonu 1949., Guterres se nakon "Revolucije karanfila" iz 1974., kojom je završena diktatura duga pet desetljeća, pridružio portugalskim socijalistima.

Zastupnikom je postao 1976., na prvim demokratskim izborima u Portugalu, te je ubrzo stekao ugled talentiranog govornika. Glavni tajnik Socijalističke stranke postaje 1992., dok je ona bila u oporbi, a 1995. ju vodi do izborne pobjede, te postaje premijer.

Portugal je u to vrijeme bio u razdoblju ubrzanog gospodarskog rasta i gotovo pune zaposlenosti, što je Guterresu omogućilo da uvede minimalni dohodak, po čemu je njegova vladavina ostala zapamćena.

Iznimno proeuropski orijentiran, kao glavni portugalski prioritet odredio je ispunjenje kriterija za članstvo u eurozoni, te je Portugal tako bio među 11 država koje su 1999. uvele euro kao zajedničku valutu.

Socijalisti su pod njegovim vodstvom 1999. ponovno izabrani, no opet bez većine u parlamentu.

Njegovi kritičari ga optužuju da je dao doprinos pobjedi strane "ne" na referendumu iz 1998. kojim se pokušao liberalizirati strogi portugalski zakon o abortusu. Guterres je dopustio da se to glasanje održi, no javno se usprotivio promjeni tog zakona.

Kad su 1999. krenuli nasilni sukobi u Istočnom Timoru, bivšoj portugalskoj koloniji koja se te godine referendumom odlučila na nezavisnost od Indonezije, Guterres je diplomatskim putem uvjerio UN da intervenira i uspostavi mir.

Portugalsko presjedanja Europskom unijom početkom 2000. pod Guterresovim vodstvom također se smatra uspješnim.

Tijekom njegove vladavine je Lisabon bio domaćin prvog summita EU-a i Afrike, a Europska komisija je prihvatila takozvanu lisabonsku agendu kojom se obvezala učiniti EU "najdinamičnijom, konkurentnijom ekonomijom koja se temelji na znanju" do 2010.

No njegova popularnost u Portugalu u to vrijeme pada zbog slabljenja gospodarstva. Guterres daje ostavku nakon neuspjeha njegovih socijalista na lokalnim izborima na kraju 2001., tvrdeći kako želi spriječiti da njegova država padne u "političku močvaru". Tada napušta portugalsku politiku kako bi se usredotočio na diplomatsku karijeru u inozemstvu.

Ponizan i zahvalan

Osim što je poznat kao humanist i čovjek koji uzima stvari u svoje ruke, hvale i njegov osjećaj za realnost. "Osim ako ne patite od megalomanije, znate da ne možete spasiti čovječanstvo. Ja ne mogu spasiti čovječanstvo, ali želim učiniti sve što je u mojoj moći da ono napreduje", rekao je jednom.

Vijeće sigurnosti ga je prošli tjedan, nakon dugog i transparentnog postupka, odabralo za novog glavnog tajnika UN-a, svjetske organizacije suočene s brojnim krizama i izazovima.

Glavni tajnik Ban Ki-Moon, koji napušta dužnost 31. prosinca, izjavio je da Guterresa smatra "izvanrednim izborom", dodavši kako će mu njegovo široko znanje o događanjima u svijetu i živi intelekt dobro poslužiti u vodstvu UN-a tijekom kritičnog razdoblja.

"Samo u dvije riječi mogu sažeti svoje današnje osjećaje, a to su poniznost i zahvalnost", izjavio je Guterres nakon odluke VS-a.

"Osjećam poniznost osobe suočene s ogromnim izazovima u svijetu u kojem vladaju jako ozbiljni problemi. Ali i poniznost zbog mogućnosti služenja najosjetljivijima, žrtavama sukoba i terorizma, žrtvama kršenja prava, siromaštva i nepravde u svijetu", kazao je. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju