452718
452718
452718
452718
452718

Potvrđeno: Guterres će biti novi glavni tajnik UN-a

  • , 06.10.2016., 18:51
  • Autor:
  • komentara

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u četvrtak je jednoglasno podržalo Antonija Guterresa, bivšeg portugalskog premijera i visokog povjerenika UN-a za izbjeglice, za novog glavnog tajnika UN-a.

 
 
 
 
Antonio Guterres (Foto: AFP)
Antonio Guterres (Foto: AFP)

Tijekom zatvorenog sastanka 15 članova Vijeća prihvatilo je rezoluciju kojom službeno imenuju Guterresa za šefa najveće svjetske organizacije kojeg će predstaviti Općoj skupštini.

Iz zatvorene dvorane čuo se pljesak nakon što je rezolucija prihvaćena. Guterres je predložen za petogodišnji mandat koji će započeti 1. siječnja.

Socijalist Guterres bit će prvi bivši vođa neke države koji će postati šef UN-a, te se obvezao da će obnoviti tu organizaciju i ojačati njezin kapacitet za mirotvorne misije i borbu za ljudska prava. Guterres je bio portugalski premijer od 1995. do 2002. godine.

Očekuje se da će se glasanje 193 države članice u Općoj skupštini održati idućeg tjedna, vjerojatno u četvrtak.

Guterresova kandidatura je na neformalnom glasanju u srijedu dobila potporu 13 od 15 članica Vijeća, a nitko od pet stalnih članica koje imaju pravo veta ga nije blokiralo.

Dosadašnji glavni tajnik Ban Ki-Moon je u Rimu izjavio kako Guterresa smatra "izvanrednim izborom", dodavši kako će mu njegovo "široko znanje o događanjima u svijetu i živi intelekt dobro poslužiti u vodstvu UN-a tijekom kritičnog razdoblja".

Izbor Guterresa iznenadio je neke UN-ove diplomate koji nisu očekivali da će kandidat s tako velikim političkim iskustvom dobiti podršku stalnih članica Vijeća: Velike Britanije, Francuske, Kine, Rusije i SAD-a.

Guterresa čeka dug popis svjetskih kriza s kojima se mora suočiti kad u siječnju preuzme dužnost, od rata u Siriji do izbjegličke krize.

"Uloga UN-a nije nikad bila važnija nego danas, a Guterres je pravi vođa za to", smatra francuski veleposlanik Francois Delattre.

Ukrajinski veleposlanik Volodimir Jelčenko rekao je kako Guterres mora od UN-u "ponovno učiniti lidera" kako bi se organizacija nosila s krizama u Siriji i Ukrajini i sukobima u Africi i na Bliskom Istoku.

"Guterres je kao visoki povjerenik za izbjeglice proputovao cijeli svijet i svjedočio nekim od najjezivijih sukoba s kojima se moramo suočiti, te je političar visokog profila", rekao je za Reuters ruski diplomat u UN-u Vitalij Čurkin.

"On je osoba koja razgovara sa svima, sve sluša, govori što misli, te je vrlo otvoren. Mislim da je on odličan izbor i drago mi je da smo se odlučili za njega", dodao je Čurkin.

"Guterres je pokazao da je najbolji kandidat, da ima viziju i moralni autoritet i integritet koje su ga stavili na vrh liste", smatra britanski veleposlanik Matthew Rycroft, a prenosi Reuters.

Guterres je osvajao prvo mjesto na svim dosadašnjim neslužbenim glasanjima Vijeća sigurnosti.

Inženjer po struci i praktični katolik, 67-godišnji Guterres žestoko se borio za prava migranata dok je bio na funkciji visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice od lipnja 2005. do prosinca 2015.

Više je puta ponavljao kako će se milijuni izbjeglica koji bježe od konflikata iz Sirije, Iraka, Afganistana i drugih mjesta okrenuti Europi ako se državama poput Turske i Jordana ne pomogne oko velikih valova migranata koji su stigli u te države. Bogate države trebale bi ih primiti više, rekao je tada.

Guterresova dva mandata na čelu te organizacije UN-a bila su obilježena reformom njezine interne strukture kojom je u ženevskom sjedištu za trećinu smanjen broj zaposlenika. Taj preustroj osnažio je kapacitet organizacije da slanjem svojih zaposlenika bolje odgovara na međunarodne krize.

Guterres obećao služiti najosjetljivijima

Portugalac Antonio Guterres, kojeg je u četvrtak podržalo Vijeće sigurnosti za funkciju glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, obećao je u četvrtak služiti najosjetljivijma, žrtvama sukoba i i terorizma.

Bivši portugalski premijer je u izjavi za novinare u Lisabonu izrazio nadu da će njegovo "općeprihvaćeno i brzo" imenovanje biti simbolično odnosno da će i Vijeće sigurnosti "djelovati jedinstveno i složno kako bi se brzo odgovorilo na strašne izazove našeg vremena".

"Samo u dvije riječi mogu sažeti svoje današnje osjećaje, a to su poniznost i zahvalnost", izjavio je.

Guterres je pozdravio transparentan i otvoren proces i zahvalio je članovima Vijeća sigurnosti na povjerenju koje su mu ukazali.

"Osjećam poniznost osobe suočene s ogromnim izazovima u svijetu u kojem vladaju jako ozbiljni problemi. Ali i poniznost zbog mogućnosti služenja najosjetljivijima, žrtavama sukoba i terorizma, žrtvama kršenja prava, siromaštva i nepravde u svijetu", nabrojao je.

Guterres je također odao počast sadašnjem glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu te zatražio od svih zemalja članica da ga podrže u njegovim inicijativama posljednjih mjeseci njegova mandata. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se