Ali Banat (Screenshot: YouTube)
Ali Banat (Screenshot: YouTube)

Australskom milijunašu Aliju Banatu dijagnosticiran je rak još 2015. godine te mu je rečeno da ima još najviše sedam mjeseci života. Teška ga je bolest promijenila te mu poslužila kao katalizator da svoje bogatstvo upotrijebi na pozitivniji način.


Život u luksuzu, brzi automobili, skupocjena odjeća i nebrojena druga materijalna bogatstva bili su svakodnevnica australskom milijunašu Aliju Banatu iz Sydneyja, no onda su mu liječnici 2015. godine dijagnosticirali rak u terminalnoj fazi i rekli mu da još ima najviše sedam mjeseci života.

Vezani članci Tuča u Australiji Tuča im probila strop, a onda su shvatili da je šteta još veća nego što su mislili Neredi u Italiji Vlasnik restorana u Italiji pozvao 90 ljudi na večeru: "Možete me uhititi, neću ga više zatvoriti"

Banat je unatoč crnoj prognozi, poživio još dvije godine nakon prognoziranih sedam mjeseci, a to je vrijeme bio posvetio, osim borbi s teškom bolesti, i prikupljanju sredstava za siromašne muslimane diljem svijeta.

Kad je shvatio da je teško bolestan, Banat je rekao kako je shvatio i da ima posve krive ciljeve u životu. Svoju bolest opisao je kao "dar kojim mu je Allah dao šansu da se promijeni" u dokumentarcu objavljenom na YouTubeu.

Čim je dobio dijagnozu, Banat je prodao svoje poslovno carstvo i otputovao u afričku zemlju Togo, u kojoj oko 55 posto stanovništva živi ispod granice siromaštva. Togo ima i između 12 i 20 posto deklariranog muslimanskog stanovništva, pa je Banat odlučio iskoristiti svoj novac za izgradnju Masjida (mjesta za molitvu), kao i za izgradnju škole. Nakon toga proširio je svoje ciljeve i pokrenuo projekt Muslims Around The World (MATW).

U protekle tri godine taj je projekt prikupio gotovo 800.000 dolara.

Banat je preminuo ranije ovog tjedna, a njemu u čast stiže sve više donacija za navedeni projekt.