Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Većina žrtava su starije osobe te radnici izloženi dehidraciji i sunčanici.


Val vrućine u Indiji ubio je najmanje 1371 osobu zbog temperatura većih od 47 stupnjeva Celzijevih te su vlasti liječnicima zabranile korištenje godišnjih odmora kako bi se zbrinuli svi bolesnici.

Vezani članci Praćenje, ilustracija Diranje djeteta preko odjeće nije seksualno uznemiravanje? ''Potrebni su stroži dokazi i ozbiljni navodi'', a silovanja u toj zemlji prijavljuju se svakih 16 minuta Ilustracija Novi sukobi na najosporavanijoj granici na svijetu, bilo je žrtava na obje strane?

Svibanj i lipanj najtopliji su mjeseci u Indiji s temperaturama redovito iznad 40 stupnjeva Celzijevih. No meteorolozi upozoravaju da se u zadnjih 15 godina povećao broj dana s temperaturama koje se kreću oko 45 stupnjeva.

Broj žrtava u saveznim indijskim državama najteže pogođenih vrućinama, a to su Andhra Pradesh na jugoistoku i susjedna Telangana više se nego udvostručio u odnosu na lanjski broj žrtava vrućine, kažu dužnosnici.

VIŠE OD 1.100 UMRLIH - Vrućina je tolika da se tope ceste

Većina žrtava starije su osobe ili radnici izloženi sunčanici ili dehidraciji.

Samo u državi Andhri Pradesh umrlo je 1020 osoba.

Vlasti su liječnicima zabranile korištenje godišnjih odmora i savjetovale stanovništvu da se ne izlazi iz kuća u satima najveće vrućine.

Ljeto u Indiji počinje u travnju, vrhunac doseže sredinom svibnja i traje do kraja lipnja, kada temperature padaju zbog monsunskih kiša. Toplotni udar nastao pritjecanjem suhog kontinentalnog zraka iz Irana i Afganistana trebao bi oslabiti krajem tjedna prije nego kiše donesu olakšanje dijelovima istočne i južne Indije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook