Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dogs Trust

Ulicama Sarajeva luta gotovo deset tisuća napuštenih pasa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ulicama Sarajeva luta gotovo deset tisuća napuštenih pasa koji i dalje predstavljaju potencijalnu opasnost po ljude, podatak je koji se navodi u analizi što ju je u četvrtak objavila nevladina organizacija Dogs Trust, koja pokušava skrbiti o dobrobiti tih životinja.

Organizacija, čije je glavno sjedište u Velikoj Britaniji, počela je djelovati u BiH kako bi pomogla u suočavanju s rastućim problemom pasa-lutalica u urbanim sredinama, nastalim nakon što je 2009. u državnom parlamentu usvojen zakon o dobrobiti životinja koji nije predvidio nikakve učinkovite mehanizme nadzora i uklanjanja pasa-lutalica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Troškovi su niski Neobičan posao u Srbiji s kojim je moguće pristojno zaraditi Slika nije dostupna Zaslužuje pljesak Genij na djelu: Pogledajte što je izveo Rus kojem lavež nije dao zaspati

Tim je zakonom ova zadaća prepuštena lokalnim zajednicama koja su trebale izgraditi i osposobiti prihvatilišta za napuštene životinje. One, međutim, nisu imale ni sredstava niti organizacijske sposobnosti suočiti se s ovim problemom, a napadi pasa na ljude postali su sve učestaliji, pri čemu je najveći broj takvih pojava zabilježen upravo u Sarajevu.

Prema podacima iz sarajevske službe hitne pomoći, samo u prvih šest mjeseci ove godine liječničku pomoć zbog ugriza pasa kod njih je bilo prisiljeno potražiti 349 osoba.

Prva procjena iz 2013., koju je objavilo Dogs Trust, bila je kako na području Sarajeva obitava 12300 napuštenih pasa.

Nakon toga započela je provedba projekta njihove sterilizacije kako bi se brojnost napuštenih pasa postupno smanjila, a za to je izdvojeno čak 5,5 milijuna konvertibilnih maraka (2,8 milijuna eura).

Posljednje analize pokazale su kako je to dovelo do smanjenja broja pasa-lutalica na sarajevskim ulicama pa ih je 2015. godine izbrojano oko 7600, no ove godine ponovo je došlo do povećanja te brojke pa je procjena kako je sada na ulicama glavnog grada BiH oko 9800 napuštenih pasa.

Pretpostavka je kako je do toga došlo jer se pse, koje se uklanja iz drugih sredina u BiH, naprosto prebacuje u Sarajevo, koje stoga postaje njihovo glavno stanište.

Iz Dogs Trusta su ocijenili kako je sada nužno da lokalna tijela vlasti preuzmu svoj dio odgovornosti i uspostave odgovarajuća skloništa za napuštene pse, ali i da se sankcionira praksa napuštanja kućnih ljubimaca. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene