Velika Britanija i službeno je dobila novog premijera. Boris Johnson u Downing Street je stigao nakon dana prepunog formalnosti, a Britancima je u prvoj poruci poručio: moj je posao služiti vama i realizirati ono što ste tražili na referendumu - Brexit.

Galerija


Novi čelnik britanskih konzervativaca od kraljice je službeno dobio poziv da sastavi novu britansku vladu. Koga će Boris Johnson pozvati u kabinet, zasad je nejasno. Zainteresiranih je puno više nego što je mjesta u vladi.

Da bi Johnson, zagovaratelj Brexita, ušao u ured premijera, morala ga je napustiti njegova prethodnica, Theresa May.

''Napuštam Downing street, ali ponosno ću nastaviti kao članica parlamenta iz Maidenheada. Nastavit ću činiti sve što mogu kako bih služila nacionalne interese i odigrala svoju ulogu u izgradnji Ujedinjenoj Kraljevstva sjajnom zemljom sa sjajnom budućnosti'', rekla je May.

Boris Johnson (Foto: Jon Bond/News Syndication/PIXSELL) Boris Johnson postaje britanski premijer: "Obavit ćemo Brexit... u novome duhu 'što hoću to i mogu'"

Boris Johnson u društvu premijera Andreja Plenkovića (Foto: Dnevnik.hr) Boris Johnson ne podnosi EU, no jako voli Hrvatsku: "Još se sjećam dobrih vina, ne znam zašto se ne prodaju u Londonu. Vi ih sve popijete?"

Njezin posljednji radni dan započeo je u parlamentu, gdje se posljednji put obratila zastupnicima. Podržala je svoga nasljednika, koji je svojedobno napustio njezinu vladu zbog neslaganja oko Brexita.

''Zadovoljna sam što prepuštam funkciju dolazećem čelniku Konzervativne stranke i premijeru, s kojim sam radila dok je bio dio mog kabineta'', kazala je May.

Iako je kolege u parlamentu nisu štedjele, većina je dosadašnju premijerku ispratila pljeskom. Theresa May otišla je zbog nerealiziranog Brexita. Tek ćemo vidjeti hoće li to uspjeti Borisu Johnsonu, koji izlazak Velike Britanije iz Europske unije najavljuje za kraj listopada, sa ili bez dogovora.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr