Srbija se nalazi na migrantskoj ruti i na putu je migrantima prema njihovu cilju – Europskoj uniji.

Galerija Migranti uhvaćeni na srpskoj granici (Foto: Upraca carine RS) - 3 Migranti uhvaćeni na srpskoj granici (Foto: Upraca carine RS) - 1 Migranti uhvaćeni na srpskoj granici (Foto: Upraca carine RS) - 2 +1 Migranti uhvaćeni na srpskoj granici (Foto: Upraca carine RS) - 5

Srpski carinici gotovo svakodnevno pronalaze brojne migrante koji ilegalno pokušavaju, skriveni u kamionima, prijeći državnu granicu na putu prema zemljama Europske unije.

Vezani članci Odbačene jedrilice na obali Kalabrije - 1 VIDEO Talijanska obala puna nasukanih luksuznih brodova kojima se prevoze migranti Prelazak migranata, ilustracija Francuska otkazala razgovore s Britancima nakon utapanja migranata

U prvih pet mjeseci ove godine srpski su carinici uhvatili više od 700 migranata. Najveći je broj pokušaja ilegalnog prolaska državne granice zabilježen na prijelazu Horgoš, koji vodi prema Madžarskoj – čak 229.

"Slijepi putnici" ne biraju načine kako i gdje će se sakriti. Svakodnevna su pojava migranti u kamionima, a dva takva slučaja nedavno su zabilježena i na graničnom prijelazu Srpska Crnja, prema Rumunjskoj, gdje to do sada nije bio slučaj.

Migranti uhvaćeni na srpskoj granici (Foto: Upraca carine RS) - 3 Migranti uhvaćeni na srpskoj granici (Foto: Upraca carine RS) - 2 Foto: Upraca carine RS

U kamionima koji prevoze robu prema Rusiji ili nekoj od država članica Europske unije migranti se skrivaju u prostoru gdje je roba složena.

U dva kamiona na putu prema Rusiji otkrivena su četvorica državljana Bangladeša: dvojica su se skrivala između limenih ploča, a dvojica između zatvarača.

Carinici su ilegalne migrante pronalazili na paletama s bijelom tehnikom, tekstilom, između paketa autodijelova i guma, u kantama za smeće, bilo ih je skrivenih u kutijama s kozmetikom, u paletama kukuruza, velikim vrećama s gnojivom, a bilo je i onih koji su se skrivali u kazanima za rakiju i buradima za vino.

Migranti uhvaćeni na srpskoj granici (Foto: Upraca carine RS) - 3 Migranti uhvaćeni na srpskoj granici (Foto: Upraca carine RS) - 1 Foto: Upraca carine RS

Nedavno su trojica Afganistanaca pronađena u paketima kikirikija koji je prevožen šleperom bosanskohercegovačkih registracija iz Grčke prema Sloveniji.

"Slijepi putnik" otkriven je u kamionu natovarenom metalnim kutijama i odjećom namijenjenom talijanskom tržištu, a nekoliko Afganistanaca skrivalo se u drugom kamionu između plastične ambalaže i u pošiljci drvenih kreveta.

Migranti uhvaćeni na srpskoj granici (Foto: Upraca carine RS) - 3 Migranti uhvaćeni na srpskoj granici (Foto: Upraca carine RS) - 5 Foto: Upraca carine RS

Na graničnim prelazima Horgoš i Batrovci carinicima je velika pomoć u pronalaženju ilegalnih migranata skener koji registrira ljudske siluete u prikolicama kamiona, ali i ispod vozila.

U takav, po život opasan poduhvat, upustio se 12. svibnja jedan Afganistanac, šćućuren na rezervnom kotaču ispod šasije kamiona koji je prevozio staklenu ambalažu iz Bugarske u Italiju.

Na graničnom prijelazu Batrovci carinici su otkrili devet migranata u malenom prostoru dvostrukog dna autoprikolice koju je grčki državljanin, zajedno s automobilom, prevozio iz Bugarske u Njemačku.

Migranti uhvaćeni na srpskoj granici (Foto: Upraca carine RS) - 3 Migranti uhvaćeni na srpskoj granici (Foto: Upraca carine RS) - 1 Foto: Upraca carine RS

Na graničnom prijelazu Horgoš snimak sa skenera pokazao je ljudske siluete u podu kamiona austrijskih registracija koji se prazan vraćao iz Srbije. Trojica Afganistanaca nisu bila svjesna činjenice da ih putovanje na takvom mjestu, zbog nedostatka zraka, može koštati života.

Јedan od ekstremnih primjera dogodio se na graničnom prijelazu Batrovci. Carinici su tamo primijetili migranta koji je državnu granicu pokušao prijeći na krovu ogromnog šlepera.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju