Obavijesti Video Pretražite Navigacija
učiteljica iz Slovenije

Suprug eutanazirane Slovenke: "Ono što je trpjela ne može se opisati. Popila je gorko piće, a zatim uzela još jednu čokoladicu"

Aktualno Galerija Alenka Čurin Janžeković - 3 Alenka Čurin Janžeković - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Alenka Čurin Janžeković - 2 Alenka Čurin Janžeković - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Alenka Čurin Janžeković - 1 Galerija 1/4 >>
"Popila je gorko piće, a zatim uzela još jednu čokoladicu", opisao je Alenkine posljednje trenutke suprug Marijan, umirovljeni policajac.

Učiteljica iz Slovenije, Alenka Čurin Janžekovič, preminula je 13. ožujka u Švicarskoj nakon što se podvrgnula eutanaziji. Bila je najglasnija zagovarateljica legalizacije eutanazije u Sloveniji.

Alenka se od rođenja borila s neizlječivom nasljednom bolesti koja pogađa kosti i hrskavice izazivajući deformacije i raspadanje. Podnijela je više od deset operacija. Prije četiri godine još je mogla plesati, ali tijelo joj se gotovo potpuno ukočilo. Na kraju se teško kretala i uz pomoć štaka, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Danijel Vrbota.

"Tamo ti nitko ne smije pomoći. To se zove vođeno samoubojstvo, ali moraš biti u stanju da, šalim se, popiješ taj koktel sam", kazala je Čurin Janžekovič. Na pitanje boji li se, odgovorila je - "ne, jedva čekam".

"Popila je gorko piće, a zatim uzela još jednu čokoladicu", opisao je Alenkine posljednje trenutke suprug Marijan Janžekovič, umirovljeni policajac, u razgovoru za Slovenske novice. U braku su bili 40 godina.

"Malo sam prigovarao, što ne bi malo ostala sa mnom. I ostala je. Samo na svoju štetu, jer ono što trpi se ne može opisati", kazao je.

Svojoj supruzi obećao je da će se zauvijek nastaviti boriti za legalizaciju eutanazije u Sloveniji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Niz negativnih reakcija Profesor s Yalea šokirao idejom kako se riješiti umirovljenika: "Trebao sam biti oprezniji"

Vijest o odlasku Alenke Čurin Janžekovič objavila je i izdavačka kuća 5KA, kod koje je objavila svoju knjigu "Neka je Bog čita". Kako su napisali, njezin suprug Marijan sredinom ožujka ispratio ju je na drugu stranu.

"Nije stvar u tome jesmo li za ili protiv eutanazije, ali važno je, i to smo htjeli objasniti knjigom, ako se netko na to odluči, da ga ne osuđujemo i upiremo prstom u njega, jer ne znamo kroz što prolazi da se za tako nešto odlučio", kazala je autorica knjige o Alenki Petra Škarja.

"Draga Alenka, odmori se bez boli, pronađi sve svoje najmilije koje smo upoznali u tvojoj knjizi i zagrli ih za nas. Zbogom učiteljice, ženo s velikim srcem, borkinjo za dostojanstvenu starost, prijateljice i pouzdanice mnogih", napisali su u posveti u izdavačkoj kući. 

Potpomognuto samoubojstvo u Švicarskoj je dostupno i strancima, ali po cijeni od gotovo 11 tisuća franaka.

S Alenkom Čurin Janžekovič razgovarao je prije nekoliko godina i reporter Provjerenog Mato Barišić. Tada mu je otkrila kako se osjeća i zašto se odlučila na ovakav čin. U četvrtak ćete u emisiji Provjereno moći pogledati cijeli razgovor.
 

Više o eutanaziji u Švicarskoj pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene