Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekološka katastrofa u Indoneziji

'Ubojiti smog' odgovoran za smrt 100 tisuća ljudi u prošloj godini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Smog i veliko zagađenje zraka, koji su bili prvenstveno posljedica požara u Jugoistočnoj Aziji, prošle su godine uzrokovali preranu smrt više od 100.000 osoba.

Prema procjeni znanstvenika s uglednih sveučilišta Harvard i Columbia, prošlogodišnji su požari odgovorni za preranu smrt 90.000 osoba u Indoneziji i još nekoliko tisuća u susjednim Singapuru i Maleziji. Procjena znanstvenika, koja se temelji na kompleksnom analitičkom modelu, daleko je veća od službene brojke mrtvih koju su dale vlasti u Indoneziji od - 19 mrtvih.

Pročitajte i ovo Screenshot Mračna povijest Opasan predsjednički kandidat: Krvavu prošlost i bliskost s diktatorom pokušava sakriti plesom i simpatičnim videima na društvenim mrežama Heather Mack Dugo će biti iza rešetaka Zbog nasljedstva vrijednog 1,3 milijuna eura ubila majku i sakrila njeno tijelo u prtljažnik

Razlog za toliki broj mrtvih nije sam požar, nego u posljedicama za zdravlje koje su nastale zbog izlaganja dimu i zagađenom zraku.

'Ako se ništa ne promjeni, ubojiti smog će i dalje uzimati svoje žrtve. Ako nitko ne reagira, bit će isto kao da su sudjelovali u zločinu', rekao je za član Greenpeacea za Indoneziju Yuyun Indradi.

Smog je veliki problem čiji su uzrok brojni požari koji su najčešće podmetnu kako bi se velike šumske površine, koje leže na ugljičnim dioksidom bogatom tresetištu, 'očistile' za velike plantaže palmi. Vlasti u Indoneziji svjesne su situacije, ali prešutno odobravaju tu praksu (prema tvrdnjama nekih udruga čak i potiču) jer je palmino ulje jedan od najvećih izvoznih proizvoda te države.

Požari uglavnom haraju zapadnim dijelom otoka Sumatre i indonezijskim dijelom Bornea, a ponavljaju se iz godine u godinu. U 2015. bili su najgori u povijesti zbog sušnog vremena izazvanog najgorim El Ninom od 1997. godine, piše Guardian.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene