Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najnovije otkriće

Donirao mu novac: Ubojica s Novog Zelanda povezan s aktivistom krajnje desnog pokreta u Austriji

Brenton Tarrant i Martin Sellner (Foto: AFP)
Brenton Tarrant i Martin Sellner (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Brenton Tarrant i Martin Sellner (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Austrija je u srijedu objavila da postoje financijske veze ubojice napadača koji je ubio 50 ljudi u džamijama u Christchurchu i krajnje desnog Identitetskog pokreta u Austriji.

Podatak o financijskoj povezanosti ubojice i ekstremnog desničara objavio je austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Pročitajte i ovo Preplašena djevojčica U garažama i stanovima Strava u Austriji: 17 maloljetnika mjesecima seksualno zlostavljalo djevojčicu (12) Slika nije dostupna Poznat mogući nasljednik Kurz odlazi iz politike, uskoro će objasniti razloge: "Entuzijazam mu se osjetno smanjio"

"Možemo potvrditi da je postojala financijska potpora i veza između napadača na Novom Zelandu te Identitetskog pokreta u Austriji", kazao je Sebastian Kurz.

Austrijske vlasti priopćile su da je istraga u tijeku. Kancelar Kurz kazao je da razmatra raspuštanje Identitetskog pokreta nakon što je čelnik pokreta dobio "nerazmjerno visoku donaciju" osobe pod imenom Brenton Tarrant.

Dodao je i kako će Austrija primijeniti "punu snagu zakona" te da će biti "bez tolerancije za opasne ideologije, bez obzira na to odakle dolaze". "Naše stajalište s tim u vezi vrlo je jasno. U našem društvu nema mjesta ni za kakav ekstremizam, bilo radikalnih islamista ili krajnje desnih ekstremističkih fanatika", istaknuo je Kurz.

Kako se doznaje, Martin Sellner, vođa Identitetskog pokreta koji tvrdi da štiti europski identitet, dobio je iznos od 1500 eura početkom prošle godine. Donaciju je uplatio čovjek istog imena i prezimena kao i ubojica s Novog Zelanda, piše Sky News.

Sellner je na YouTubeu objavio video u kojem je kazao da je dobio donaciju od Brentona Tarranta te da je policija pretražila kuću u kojoj živi zbog moguće povezanosti s Tarrantom. Kako sam navodi, policija mu je zaplijenila računalo. "Ja nisam član terorističke organizacije. Nemam ništa s tim čovjekom, osim što sam dobio od njega donaciju", kazao je Sellner.

Podsjetimo, Brenton Tarrant optužen je za ubojstvo 50 osoba u dvjema džamijama u Christchurchu 15. ožujka. Njegovo pojavljivanje na sudu očekuje se 5. travnja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene