Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što se točno dogodilo?

Misterij smrti Andreja Navaljnog: Ovo su najveće nelogičnosti u slučaju koji je zgrozio svijet

Aleksej Navaljni
Aleksej Navaljni Foto: Afp
Odgovori na ključna pitanja i dalje nisu dostupni, a nelogičnosti ovog slučaja bacaju sumnju na službenu verziju smrti Navaljnog.

Vođa ruske oporbe Aleksej Navaljni, 47-godišnji bivši odvjetnik, umro je u petak u kaznenoj koloniji Polarni vuk (IK-3) u Harpu, oko 1900 kilometara sjeveroistočno od Moskve, gdje je služio tridesetogodišnju zatvorsku kaznu. Srušio se tijekom šetnje dvorištem i umro unatoč pokušajima da ga se oživi.

Njegova majka, Ljudmila Navaljna, zatražila je u utorak da joj ruski predsjednik Vladimir Putin vrati sinovo tijelo kako bi ga mogla pokopati. U video poruci snimljenoj ispred zatvora, njegova majka, odjevena u crninu, požalila se da ne zna gdje se nalazi sinovo tijelo i zatražila je od Putina da naredi da joj ga se preda.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Bjelorusiji, ilustracija Čeka se odluka suda Andrej je mjesecima zatočen u beogradskom zatvoru: "Čeka me mučenička smrt. Ne želim završiti kao Navaljni"

"Peti dan ga ne mogu vidjeti, ne daju mi njegovo tijelo i ne žele mi reći gdje se nalazi", rekla je u poruci koja je objavljena na YouTube kanalu Navaljni LIVE te dodala:

"Apeliram na tebe, Vladimire Putine. Rješenje ovog pitanja ovisi samo o tebi. Dopusti mi da napokon vidim svojeg sina. Tražimo da se Aleksejevo tijelo odmah pusti kako bih ga mogla humano pokopati."

Putinu je poslala i službeno pismo s istim zahtjevom.

Aleksej Navaljni Ljudmila Navaljna Foto: YouTube/Screenshot

Navaljnijevi saveznici rekli su da im je ruski istražitelj rekao da vlastima treba najmanje 14 dana da provedu razne kemijske analize i da prema tome još ne mogu predati njegovo tijelo.

Odgovori na ključna pitanja i dalje nisu dostupni, a nelogičnosti u ovom slučaju bacaju novo svjetlo, kao i sumnje, na službenu verziju događaja.

Naime, izvori Telegram kanala Maš navode da je smrt Navaljnog potvrđena u petak, 16. veljače u 14:17 sati po lokalnom vremenu (12:17 po moskovskom). Izvori sa Telegram kanala Baza naveli su slično vrijeme smrti i Mašovom opisu dodali činjenicu da je Navaljnom "pozlilo" oko 13 sati po lokalnom vremenu (11 sati po moskovskom), pa se može pretpostaviti da je osoblje IK-3 kasnilo najmanje pola sata u pozivanju hitne pomoći.

Pročitajte i ovo Nuklearni projektil, ilustracija "dogodila se anomalija" Ispalili projektil iz nuklearne podmornice pa krivo pogodili!

Izvor telegram kanala VČK-OGPU također je pojasnio vrijeme kada je Navaljni otišao u šetnju, nakon čega mu je pozlilo - 12:11 sati (10:11 po moskovskom vremenu). I potvrdio je vrijeme smrti – 14:17 sati (12:17 po moskovskom vremenu). Postoji nekoliko dokaza koji dovode u sumnju ovu kronologiju, prenosi Nova.rs.

Zatvorenik Polarnog vuka, pod uvjetom da ostane anoniman, rekao je za Novaya Gazeta Europe da je Navaljni možda umro i uvečer 15. veljače, kada su oficiri IK-3 ubrzali večernju verifikaciju i pojačali osiguranje, "tako da je bilo nemoguće vidjeti što se događa". Istovremeno, "moglo se čuti kako neki automobili tri puta ulaze u zonu kasno uvečer i noću". A 16. veljače, već u 10 sati (osam sati po moskovskom vremenu) glasine o smrti Navaljnog proširile su se širom IK-3.

Aleksej Navaljni Aleksej Navaljni Foto: Afp

"Mislim da je Navaljni umro ranije nego što je navedeno. Najvjerojatnije, večer prije. Inače, zašto je bilo potrebno da nas zaključaju u ćelije i ujutro naprave pretres?“, upitao je jedan od zatvorenika.

Državne novinske agencije RIA Novosti i TASS također su u svojim publikacijama navele 15. veljače kao datum smrti. Kasnije su oba medija ispravila informaciju, ali agencije nisu precizirale da li su ove greške obične ili su se pojavile iz nekog drugog razloga.

Pročitajte i ovo Donald Trump INTERVJU ZA FOX NEWS Bizarna Trumpova izjava o smrti Navaljnog: "Bio je hrabar čovjek, ali..."

Što je uzrok smrti? Zaposleni u Polarnom vuku obavijestili su majku Navaljnog – Ljudmilu i njegovog odvjetnika da je političar preminuo od "sindroma iznenadne smrti". Problem je u tome što u verziji Međunarodne klasifikacije bolesti (MKB-10), kojom bi se ruski liječnici trebali rukovoditi, nema takve formulacije.

Ako je riječ o "iznenadnoj srčanoj smrti" ili "trenutnoj smrti", koji se spominju u MKB-10, onda se oba ova uzroka mogu utvrditi tek nakon obdukcije. A prema nekim izvorima ona nije sprovedena u vrijeme kada je Ljudmila Navaljna obaviještena o "sindromu iznenadne smrti".

Pročitajte i ovo Aleksandar Lukašenko strah od ekstremizma Putinov saveznik uvodi represivne mjere i oružane patrole na ulicama: "Moraju imati barem pištolje"

Osim toga, "iznenadna srčana smrt" je u suprotnosti sa situacijom opisanom u priopćenju FSIN-a, primijetio je doktor Aleksej Polupan, koji je sudjelovao u liječenju Navaljnog nakon njegovog trovanja.

Sve navedene nelogičnosti kod mnogih bude sumnju kako Kremlj krije prave informacije o smrti Navaljnog.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene