Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najtraženiji čovjek na Filipinima i vođa najžešće gerilske skupine Abu Sayyaf mrtav je, potvrdio je filipinski general Hermogenes Esperon.


Prema njegovim riječima, američki forenzički testovi na poluraspadnutu truplu pronađenome prošli mjesec na otoku Jolu potvrdili su da je riječ o Khaddafyju Janjalaniju, vođi Abu Sayyafa čiju je glavu Amerika bila ucijenila na pet milijuna dolara. 

Vezani članci Tajfun Vamco na Filipinima - 3 Snažan tajfun pogodio Filipine: Poginulo najmanje 67 ljudi, hitne službe dostavljaju pomoć stanovnicima Tajfun Vamco udario Filipine i paralizirao dijelove Manile Tajfun Vamco udario Filipine: Pod vodom 40.000 domova, naleti vjetra do 215 kilometara na sat

Tijelo se nije moglo identificirati, pa je odneseno u Sjedinjene Države na usporedbu s uzorkom tkiva Janjalanijeva brata.

"Imamo glavni zgoditak, DNK se poklapa", rekao je Esperon. "Sigurni smo da je to Janjalani".

Poslije je na konferenciji za novinare rekao: "Filipinske oružane snage s ponosom objavljuju da su neutralizirale samo središte terorizma na Filipinima".

Janjalani (31) bio je na popisu najtraženijih terorista što ga izdaje američki Savezni istražni uredi FBI. 

Američki ga je sud tražio zbog otmice i ubojstva američkoga misionara Martina Burnhama 2002.

Zarobljeni gerilci koji su vojsci pokazali gdje je zakopano tijelo, rekli su da je Janjalani smrtno ranjen u borbama u rujnu.

Forenzički rezultati iz SAD-a nastavak su ovotjednih uspjeha
filipinske vojske u borbi protiv Abu Sayyafa.

U srijedu je vojska objavila da je u borbama u džungli na otoku Jolu ubila Jainala Antela Salija, zvanog Abu Sulaiman, jednog od petorice vođa Abu Sayyafa.

Abu Sayyaf, skupina čije se djelovanje sada uglavnom svodi na Jolo, pojavila se krajem devedesetih kao banda koja je otimala zapadne turiste i tražila goleme otkupnine.

Janjalani je vraćao Abu Sayyaf izvornim islamskim fundamentalističkim korijenima. 

Zadnjih godina ta se organizacija povezala s regionalnom
skupinom Džama Islamija, koja želi osnovati islamsku državu diljem jugoistočne Azije.