Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na obali rijeke Potomac u Virginiji pronađena je najveća lubanja kita koji pripada dobu miocena.


Čak 15 milijuna godina stara i pola tone teška lubanja kita pronađena je na obali rijeke Potomac u Virginiji.

Vezani članci Istraživači dronom snimili velikog kita u Jadranu - 4 Veličanstveni gorostasni kit plivao uz brod, snimljen i dronom: "Okrenula se na bok, pokazala nam je trbuh" Slika nije dostupna VIDEO Avion pao u dnevni boravak!

Lubanja pripada kitu usanu, a sa svojih gotovo dva metra je jedna od najvećih lubanja koja je pronađena na tom području. Ostatak kostura je zakopan u stijenama, a iz muzeja kažu kako je cijeli kit vjerojatno dulji od osam metara.

'Njegova bi veličina bila slična današnjem kitu minki', izjavio je za Huffington Post John Nance, sakupljač paleontoloških predmeta.

>>Jesu li znanstvenici pronašli prvog čovjeka i prvu ženu?

Kažu i kako nije moguće u potpunosti identificirati vrstu kita dok ne prouče cijeli kostur, što bi se moglo dogoditi u idućih nekoliko tjedana.

Standfordske litice, gdje je pronađena lubanja, bogate su fosilima iz doba miocena, točnije 23 milijuna do 5,3 milijuna starim životinjskim i biljnim ostacima, kad je klima bila toplija, a ocean je prekrivao većinu obale.

'Rijeka Potomac kakvu znamo danas nije postojala prije 15 milijuna godina. Prije su ovdje obitavali kitovi, zubati kitovi poput dupina, kornjače, morski psi i krokodili', kaže John Nance.

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook