Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Detaljna genetska analiza

Jesu li znanstvenici pronašli prvog čovjeka i prvu ženu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najraniji predak današnjeg ljudskog roda kojeg možemo locirati u prošlosti živio je prije 135.000 godina.

Porijeklo gotovo svih muškaraca može se slijediti do jednog muškarca koji je živio prije 135.000 godina, tvrdi nova studija objavljena u časopisu Science.

Ova studija najdetaljnije je do sada istražila muški Y kromosom i napravila analizu koja je poništila dosadašnja saznanja u ovom području prema kojima se najdalji predak današnjih stanovnika Zemlje može locirati unazad 50.000-60.000 godina, prenosi LiveScience.

>> Revolucija u kreiranju matičnih stanica?!

Znanstvenici tvrde i kako je 'Adam', predak svih muškaraca, živio u isto vrijeme kad i 'Eva', pretkinja svih današnjih žena. Unatoč tome što su živjeli u isto vrijeme, vjerojatno nisu živjeli nigdje blizu jedan drugog, niti su imali zajedničke potomke. 'Tih dvoje ljudi međusobno se nije poznavalo', rekla je Melissa Wilson Sayres, genetičarka sa sveučilišta Berkeley.

Znanstvenici smatraju kako su naši preci napustili Afriku prije 200.000-60.000 godina te kako pretkinja svih žena potječe iz istočne Afrike.

Ovi 'Adam' i 'Eva', dakako, nemaju veze s biblijskim Adamom i Evom, već je sintagma iskorištena kako bi se slikovito dočaralo najdalje locirane pretke današnjeg čovječanstva, napominju istraživači.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene