Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Sloveniji počeli lokalni izbori

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jutros u 7 sati u Sloveniji je otvoreno skoro 3400 biračkih mjesta na kojima će do večeras u 19 sati 1,663 milijuna građana s biračkim pravom moći dati svoj glas za predstavnike lokalne vlasti.

Biraju se općinska vijeća i gradonačelnici u 210 općina. Tijekom dana državna izborna komisija objavljivat će podatke o tome koliko je birača pristupilo izborima, dok će prve neslužbene projekcije o rezultatu izbora u najvećim općinama biti poznate malo nakon zatvaranja birališta. 

Pročitajte i ovo Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..." Ilustracija Jači od morfija, jeftiniji od heroina Zombi droga pred vratima Hrvatske, Europa u velikom strahu

Tri tjedna nakon današnjeg kruga održat će se drugi krug izbora za gradonačelnike, ali samo u općinama gdje nijedan kandidat u prvom krugu nije osvojio više od 50 posto glasova. 

Novost na ovogodišnjim izborima su i tzv. ženske kvote po kojima jedna trećina kandidata moraju biti žene. Za 210 mjesta gradonačelnika općina prijavljeno je 820 kandidata, a za 3400 mjesta u općinskim vijećima skoro 27.000 predstavnika stranaka, civilnih udruga i nezavisnih lista.

Lokalni izbori održavaju se na sredini mandata sadašnje vlade desnog centra i dobra su prilika za odmjeravanje utjecaja stranaka i raspoloženje biračkog tijela pred opće parlamentarne izbore koji će se održati 2008. godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene