Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jutros u 7 sati u Sloveniji je otvoreno skoro 3400 biračkih mjesta na kojima će do večeras u 19 sati 1,663 milijuna građana s biračkim pravom moći dati svoj glas za predstavnike lokalne vlasti.


Biraju se općinska vijeća i gradonačelnici u 210 općina. Tijekom dana državna izborna komisija objavljivat će podatke o tome koliko je birača pristupilo izborima, dok će prve neslužbene projekcije o rezultatu izbora u najvećim općinama biti poznate malo nakon zatvaranja birališta. 

Vezani članci Janez Janša Dodik: ''Impresivna je politička galama oko mirnog razlaza''. Vučić tvrdi da taj papir nije vidio i da ne zna za tu inicijativu Slovenija postrožila prelazak granice - 1 Slovenija ublažava mjere za neka putovanja, ministar spomenuo i Hrvatsku

Tri tjedna nakon današnjeg kruga održat će se drugi krug izbora za gradonačelnike, ali samo u općinama gdje nijedan kandidat u prvom krugu nije osvojio više od 50 posto glasova. 

Novost na ovogodišnjim izborima su i tzv. ženske kvote po kojima jedna trećina kandidata moraju biti žene. Za 210 mjesta gradonačelnika općina prijavljeno je 820 kandidata, a za 3400 mjesta u općinskim vijećima skoro 27.000 predstavnika stranaka, civilnih udruga i nezavisnih lista.

Lokalni izbori održavaju se na sredini mandata sadašnje vlade desnog centra i dobra su prilika za odmjeravanje utjecaja stranaka i raspoloženje biračkog tijela pred opće parlamentarne izbore koji će se održati 2008. godine.