Obavijesti Video Pretražite Navigacija
175 metara iznad rijeke

Nije za one slabih živaca: U Portugalu otvoren najdulji viseći most na svijetu

Portugal: Najdulji viseći most na svijetu - 1
Portugal: Najdulji viseći most na svijetu - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Portugal: Najdulji viseći most na svijetu - 1 Portugal: Najdulji viseći most na svijetu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Portugal: Najdulji viseći most na svijetu - 5 Portugal: Najdulji viseći most na svijetu - 5 Foto: DNEVNIK.hr Portugal: Najdulji viseći most na svijetu - 2 Portugal: Najdulji viseći most na svijetu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Portugal: Najdulji viseći most na svijetu - 3 Portugal: Najdulji viseći most na svijetu - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Portugal: Najdulji viseći most na svijetu - 4 Galerija 1/5 >>
Na sjeveru Portugala u četvrtak je otvoren najdulji viseći most za pješake na svijetu postavljen 175 metara iznad rijeke Paive.

Most iznad rijeke Paive je dug 516 metara i dulji je od visećeg mosta Charles Kuonen koji je postavljen 2017. u švicarskim Alpama koji je držao dosadašnji rekord. Sada najdulji viseći most na svijetu, postavljen je na 175 metara visine.

Pročitajte i ovo Grupa azijskih imigranata sjedi na klupi u Sao Teotoniju Važan primjer Zemlja emigranata postala je useljenička destinacija: ''Novac je dobar, posao je dobar i budućnost je dobra'' Portugalski mastif, ilustracija Najstariji pas Bobijev rekord doveden u pitanje: Iz Guinnessovog svjetskog rekorda proveli reviziju

Za prelazak preko mosta potrebno je desetak minuta. Čeličnim žicama pričvršćen je za dva tornja na svakoj strani i dok netko prolazi preko, most se lagano ljulja. Izgradnja je trajala oko dvije godine, a koštala je 2 milijuna i 300 tisuća eura.

Most se nalazi u općini Arouci, po kojoj nosi i ime "516 Arouca", a drže ga čelični kablovi.

"Premda je most završen već neko vrijeme, ovo svečano otvorenje važno je jer nam omogućuje da ponovno započnemo s turističkim aktivnostima", rekla je gradonačelnica Arouce, Margarida Belem, ocijenivši da je most "ključna atrakcija" za regiju.

"Živim ovdje i kada sam prvi put čuo da se govori o ovom projektu, nisam u to zaista vjerovao. Ali danas sam jako ponosan što živim ovdje", rekao je mještanin Marcio Soares.

"Iz srca vam savjetujem da dođete čak i ako kao i ja patite od vrtoglavice, moram priznati da mi se uopće nije zavrtjelo", dodao je drugi, Rui Brandao.

Hugo Xavier iz Arouce fasciniran je pak visinom i strahom koji čovjek na mostu osjeti. "Priznajem da sam se malo bojao, ali vrijedilo je jer je izvanredno, jedinstveno iskustvo koje toplo preporučujem. Zaista je velika navala adrenalina kada ste tako visoko, osjetite da se most malo trese, a pogledate dolje i vidite rijeku kako teče."

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene