Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hladna zima

U Europi deseci umrlih zbog vala hladnoće!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Minus 29 stupnjeva očekuju stanovnici Poljske, a minusi će se podebljavati i u drugim dijelovima Europe. Već je do sada od hladnoće poginulo 60 osoba.

U posljednjih nekoliko dana od hipotermije u Ukrajini je preminulo 30 osoba, 15 u Poljskoj, u Rumunjskoj dvije, u Moskvi jedna, a Atena strahuje za tisuće beskućnika koji se nemaju gdje skloniti od vala hladnoće koji tek očekuje tu zemlju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Oglasio se general Objavljeni novi detalji o letećem objektu iznad Poljske: "Cijeli put je bio nadziran" Blokada vozača na granici s Ukrajinom Blokirali ih poljski vozači Oko 3000 kamiona zapelo na ukrajinskoj granici: "Tisuće ljudi prisiljene su živjeti u teškim uvjetima"

U Ukrajini je 21 osoba pronađena smrznuta na ulicama, pet ih je preminulo u bolnicama, četvero u vlastitim domovima, priopćila je Julija Jershova iz ukrajinskog ministarstva za hitne slučajeve.

>> Polarna hladnoća odnijela 22 života u srednjoj i istočnoj Europi

Temperature su se u glavnom gradu, Kijevu, spustile na minus 23 stupnja. Škole i vrtići su zatvoreni, a vlast je za beskućnike organizirala grijane prostorije u kojima mogu popiti topli čaj i pojesti sendvič.

Očekuje se još hladnije vrijeme, minus 28, pa su vlasti naredile da se osim vrtića i škola počnu zatvarati i fakulteti. U Poljskoj je u posljednja 24 sata od hipotermije umrlo pet osoba. To broj preminulih u zadnja četiri dana povećava na 15. Ondje se temperatura spustila na minus 27 stupnja, a predviđa se da će se spustiti na minus 29.

U Moskvi, gdje je temperatura minus 21, od hladnoće je preminula jedna osoba. Međutim, rusko ministarstvo za hitna stanja ne izvještava o preminulima u ostalim dijelovima zemlje.

Hladno je i u Grčkoj, ali ondje tek čekaju pravi val hladnoće, kada će se, kako predviđaju meteorolozi, temperature spustiti i do minus 24 stupnja. U Ateni je počeo padati snijeg i zabilježena je temperatura od minus jedan stupanj.

Nevladine organizacije procjenjuju da u Ateni živi 20.000 beskućnika, odnosno da ih je od 2009. godine 25 posto više. Volonteri im ovih dana dijele deke i vreće za spavanje te ih obavještavaju gdje se nalaze domovi za beskućnike u kojima se mogu ugrijati, javlja APTN.

Niske temperature i obilan snijeg u Istanbulu izazvale su kaos na ulicama. Stanovnicima najvećeg turskog grada ovako hladno nije bilo već 30 godina kada su se termometri spustili na deset Celzijevih stupnjeva. Zračna luka Ataturk otkazala je 180 letova. Istanbulski krizni centar na najvećoj je razini pripravnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene