Katolici u Bosni i Hercegovini, ilustracija
Katolici u Bosni i Hercegovini, ilustracija Foto: Dejan Rakita/Pixsell

U Bosni i Hercegovini je potkraj 2019. godine živjelo nešto više od 353.000 osoba koje su se izjašnjavale kao katolici, što je 11.000 manje nego godinu dana ranije, podaci su koje je u ponedjeljak objavio portal Vrhbosanske nadbiskupije nedjelja.ba.


Riječ je o podacima koje Crkva svake godine prikuplja nakon svećeničkog blagoslova domova, a oni su ujedno i najrelevantniji pokazatelj približnog broja Hrvata koji žive u BiH, iako ih je realno nešto više jer se svi oni ne deklariraju vjernicima.

Vezani članci Koronavirus u BiH U Bosni i Hercegovini potvrđeno još 327 novih slučajeva, preminulo šestero ljudi Granični prijelaz s Bosnom i Hercegovinom Bosna i Hercegovina otvorila granice za strance, ali bez testa mogu ući samo državljani dviju susjednih zemalja

Najviše katolika i dalje je u Mostarskoj biskupiji gdje ih živi nešto više od 170.000, a u odnosu na 2018. godinu manje ih je za 645.

Najdramatičnije smanjenje broja vjernika je u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Prema svećeničkim podacima, tu je sada nešto manje 138.000 vjernika a u usporedbi sa stanjem od prije godinu dana ukupno ih je manje za 9148.

Najmanja Trebinjsko-mrkanska biskupija koja ima tek 17.000 vjernika za godinu dana je ostala bez njih čak 1068. U Banjolučkoj biskupiji u kojoj je rat ostavio najstrašnije tragove i gdje su Hrvati masovno prognani sada je 27.661 vjernik. U usporedbi sa stanjem potkraj 2018. godine to znači kako je tamo 955 vjernika manje.

Podaci o krštenjima još su dramatičniji za Crkvu jer pokazuju da ih je u tri biskupije bilo manje nego 2018., a jedino je u Mostarskoj ta brojka rasla no samo za 55 krštenja.

U svim je biskupijama rastao jedino broj umrlih. (Hina)