Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U BiH 2007. "oprano" 10 milijuna eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nešto više od deset milijuna eura nezakonito stečenog novca ubačeno je tijekom 2007. godine u legalne novčane tokove u Bosni i Hercegovini, izjavio je Siniša Karan, načelnik Financijskog obavještajnog odjela pri Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Kako je u nedjelju prenijelo srajevsko "Oslobođenje", istražitelji SIPA-e došli su do podataka o "pranju" 20 milijuna konvertibilnih maraka (10,2 milijuna eura) tijekom protekle godine a zbog toga su podnesene 22 kaznene prijave koje terete osamdesetak osoba.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" U Sarajevu održan prosvjed podrške Palestincima - 7 "Uništava sve pred sobom" FOTOGALERIJA U Sarajevu održan prosvjed podrške Palestincima: "Izrael je najgori okupator na svijetu"

Karan je istaknuo kako je vidno smanjenjenje slučajeva u kojima se nezakonito stečen novac pokušava plasirati u legalne transakcije.

Tako je tijekom 2006. godine otkriven pokušaj "pranja" 53 milijuna KM (27 milijuna eura) dok je godinu ranije taj brojka dosegnula iznos od čak 113 milijuna KM (nešto manje od 58 milijuna eura).

"Prljavi novac", kazao je Karan, u BiH uglavnom stiže iz zemalja u okruženju a potječe od različitih prijevara, trgovine ljudima i drogom, zloporabe ovlasti te krivotvorenja isprava.

"Najbogatiji kriminalci su formalno bijeda jer nemaju ništa. Njihove nekretnine nisu na njima a primanja su im mala. Oni znaju nedostatke sustava i koriste ga", kazao je Karan.

Dužnosnik SIPA-e istaknuo je kako vlasti u BiH imaju velikih problema pri kažnjavanju onih koji pokušavaju plasirati novce sumnjivog podrijetla.

Za razliku od drugih razvijenih zemalja u kojima osobe čija je imovina sumnjiva moraju dokazati njeno podrijetlo, u BiH istražitelji moraju dokazati da je imovina stečena na nezakonit način.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene