Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nešto više od deset milijuna eura nezakonito stečenog novca ubačeno je tijekom 2007. godine u legalne novčane tokove u Bosni i Hercegovini, izjavio je Siniša Karan, načelnik Financijskog obavještajnog odjela pri Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA).


Kako je u nedjelju prenijelo srajevsko "Oslobođenje", istražitelji SIPA-e došli su do podataka o "pranju" 20 milijuna konvertibilnih maraka (10,2 milijuna eura) tijekom protekle godine a zbog toga su podnesene 22 kaznene prijave koje terete osamdesetak osoba.

Vezani članci Koronavirus u Sarajevu Nakon tri tjedna zatišja opet raste broj novih slučajeva, potvrđeno ih više od 700: "Ima dosta težih kliničkih slika" Pfizerovo cjepivo, ilustracija BiH treba stići ukupno 2,13 milijuna doza cjepiva: Prva pošiljka je već najavljena

Karan je istaknuo kako je vidno smanjenjenje slučajeva u kojima se nezakonito stečen novac pokušava plasirati u legalne transakcije.

Tako je tijekom 2006. godine otkriven pokušaj "pranja" 53 milijuna KM (27 milijuna eura) dok je godinu ranije taj brojka dosegnula iznos od čak 113 milijuna KM (nešto manje od 58 milijuna eura).

"Prljavi novac", kazao je Karan, u BiH uglavnom stiže iz zemalja u okruženju a potječe od različitih prijevara, trgovine ljudima i drogom, zloporabe ovlasti te krivotvorenja isprava.

"Najbogatiji kriminalci su formalno bijeda jer nemaju ništa. Njihove nekretnine nisu na njima a primanja su im mala. Oni znaju nedostatke sustava i koriste ga", kazao je Karan.

Dužnosnik SIPA-e istaknuo je kako vlasti u BiH imaju velikih problema pri kažnjavanju onih koji pokušavaju plasirati novce sumnjivog podrijetla.

Za razliku od drugih razvijenih zemalja u kojima osobe čija je imovina sumnjiva moraju dokazati njeno podrijetlo, u BiH istražitelji moraju dokazati da je imovina stečena na nezakonit način.