Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oporbena Socijal-demokratska stranka Austrije (SPOe) izborila je u nedjelju tijesnu pobjedu na parlamentarnim izborima u Austriji ispred vladajuće Narodne stranke (OeVP), pokazali su službeni preliminarni rezultati.


Prema preliminarnim rezultatima Socijaldemokrati Alfreda Gusenbauera osvojili su 35,7 posto, dok je konzervativni OeVP osvojio 34,2 posto.

Vezani članci Potres s epicentrom na jugu Austrije Potres magnitude 4,2 po Richteru zabilježen u Austriji: "Ovakvo podrhtavanje nisam osjetio u zadnjih 15 godina" Koronavirus u Pragu, Češka Češka produljila izvanredno stanje za još dva tjedna. U Beču dijele testove, bez negativnog rezultata nema ni u trgovinu

Prema podacima ministarstva, desničarska Slobodarska stranka (SFOe) osvojila je 11, 2 posto, Zeleni 10,5 posto, te Pokret za budućnost Austrije-BZOe (mlađi partner vladajuće koalicije, nastao otcjepljenjem od Slobodarske stranke) 4,2 posto glasova. 

Nna izbore je izašlo oko 74 posto birača, pa je odaziv slabiji od onog zabilježenog 2002., kada je na izbore izišlo 80,4 posto birača.

Prema riječima ministrice unutarnjih poslova Liese Prokop, kada je riječ o raspodjeli mjesta u 183-očlanom parlamentu, na temelju provizornih rezultata u nedjelju navečer socijaldemokrati dobivaju 68 mjesta, dva više od onih koje dobivaju narodnjaci (66). FPO dobiva 21 mandat, Zeleni 20, dok BZOe dobiva 8 mjesta u parlamentu.

Objavljenim rezultatima će se, po riječima ministrice, pribrojati glasovi Austrijanaca koji su glasovali izvan zemlje, što će biti obavljeno do kraja tjedna.

'Socijaldemokrati su ostvarili svoj izborni cilj, doći na prvo
mjesto', rekao je u svojim prvim reakcijama čelnik socijaldemokrata Gusenbauer. 'Austrija je bogata država, ali bogatstvo nije pravedno raspodijeljeno. Ljudima je važno da se izvrši ispravak kod pitanja mirovina, zdravstvene politike, obrazovnog sustava itd.', dodao je Gusenbauer.

Narodnjaci su vrlo razočarani velikim gubitkom glasova. Kako je kazao njihov prvak, kancelar Wolfgang Schuessel: 'To je gorko iznenađenje, ishod se mora prihvatiti i analizirati što smo propustili'.

Čelnik desničarske Slobodarske stranke Hans Christian Strache izrazio je zadovoljstvo, kako je rekao, 'postignutim uspjehom na izborima'. 

'Jači smo nego prije', ustvrdio je Strache.

Pokret za budućnost Austrije, koji se na ovim izborima borio za političko preživljavanje, uspio je ući u savezni parlament, što je za njegova čelnika Petera Westenthalera 'veliki uspjeh'.

Analitičari ocjenjuju kako će biti vrlo teško sastaviti novu vladu za koju će biti potrebna koalicija najmanje dvaju partnera.

Austrijski predsjednik Heinz Fischer po svoj će prilici već sutradan pozvati čelnika socijaldemokrata Gusenbauera da otvori pregovore o formiranju vladajuće koalicije. Gusenbauer je izjavio kako je spreman odvojeno razgovarati sa Schuesselovim narodnjacima i sa Zelenima.