Nasilje i masovna ubojstva u SAD-u stvorili su novi trend među mladim Amerikancima i njihovim roditeljima. Naime, ondje postoji sve veća potražnja za školskim ruksacima otpornima na metke.

Galerija


Mladim Amerikancima torba bi doslovno mogla sačuvati glavu jer su se među običnim školskim ruksacima u trgovinama pojavili i oni otporni na metke. Najpovoljniji školski ruksaci koji štite od metaka stoje oko 780 kuna, a ima i skupljih, kojima cijena nije daleko od tisuću kuna.

Vezani članci Slika nije dostupna Kreće nabava udžbenika i školskog pribora, cijene se penju i do 3.000 kuna! Slika nije dostupna Šokantno: Nitko ne kontrolira školski pribor vaše djece!

"Imam li toliko novca? Nemam, ali jesam li spremna raditi dodatne sate i učiniti sve što mogu kao majka da zaštitim dijete? Jesam", rekla je Marisol Rodriguez, majka dječaka iz Milwaukeea.

Proizvođači kažu da ruksaci štite od metaka iz pištolja, ali naglašavaju da ipak nisu dovoljan štit ako dođe do napada visokokalibarskim puškama.

"Neki od njih kažu mi, a ja se slažem s njima: 'Ne mogu vjerovati da je svijet došao do ovoga da moram dijete slati u školu s ruksakom otpornim na metke.' Druga polovica kaže da je to vjerojatno potrebno u slučaju da počne pucnjava", rekao je Steve Naremore, osnivač tvrtke za izradu ruksaka otpornih na metke.

Potražnja je posebno porasla nakon nedavnih napada u El Pasu i Daytonu, u kojima je ubijena 31 osoba.

"Svakako smo tijekom prošlog tjedna vidjeli porast u prodaji i to se može pripisati kupovini stvari za školu, ali se također može pripisati i nekim nacionalnim događajima", rekao je Yasir Sheikh, direktor tvrtke za sigurnosne proizvode.

U prodaji su i balistički štitovi koji se mogu staviti u obične ruksake, a tvrtke koje sve to prodaju na udaru su optužbi da koriste tragedije za zaradu.

"To samo pokazuje u kakvom društvu živimo danas", rekla je Rodriguez.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr