U velikom trgovačkom lancu Walmart u saveznoj državi Teksas u SAD-u došlo je do masovne pucnjave. Guverner Teksasa Greg Abbott potvrdio je da je ubijeno 20 osoba, a šef policije je potvrdio da je 26 osoba ozlijeđeno.

Galerija


Što do sada znamo:

- Patrick Crusius (21) identificiran je kao napadač koji je automatskim oružjem izvršio pokolj u trgovačkom centru u gradu El Pasu u Teksasu, objavili su američki mediji.

- Guverner Teksasa Greg Abbott potvrdio je da je ubijeno 20 osoba. Šef policije Greg Allen potvrdio je da je 26 osoba ozlijeđeno.

- Jedna je osoba privedena i nema neposredne prijetnje.

- Napadač je na internetu objavio manifest u kojemu iskazuje potpuru napadaču koji je na Novom Zelandu ubio 51 osobu.

Napadač se dobrovoljno predao policiji

Trgovački centar u gradu El Paso, u američkoj saveznoj državi Teksas, je u subotu oko 10 sati ujutro prema lokalnom vremenu bio poprište stravičnog napada.

Vezani članci Plenković o pucnjavi pred Vladom Plenković o pucnjavi: "Sve upućuje na to da je ovo zločin individualnog karaktera", Božinović: "Pojačat ćemo mjere" Markov trg i okolne ulice pod opsadom policije - 9 Duge cijevi i specijalci u centru grada, Markov trg i okolne ulice pod opsadom policije

Guverner Teksasa Greg Abbott potvrdio je tijekom konferencije za novinare da je ubijeno 20 osoba. Na istoj je konferenciji šef policije u El Pasu, Greg Allen, potvrdio da ozlijeđeno 26 osoba. Napadač se dobrovoljno predao policajcima u trgovačkom centru.

Glasnogovornik policije potvrdio je na ranijoj konferenciji da je "jedna osoba privedena" i da "više nema neposredne prijetnje'' te je dodao da policija pod kontrolom ima područje na kojem se dogodio napad.

Zbog napada navodno putovao 1000 kilometara

Napadač je prije pucnjave na internetu navodno objavio manifest u kojemu iskazuje potporu napadaču koji je na Novom Zelandu ubio 51 osobu. Kao razlog za svoj napad navodi "invaziju" Hispanaca na Teksas. Šef policije Allen je rekao da policija istražuje manifest, ali da zasad ne može potvrditi da ga je objavio napadač.

Iako nije želio potvrditi njegovo ime, Allen je rekao da je napadač identificiran, da ima 21 godinu, te da je u El Paso doputovao iz grada Allena u okolici Dallasa, udaljenog oko 1000 kilometara. To je, pretpostavlja se, učinio jer je El Paso grad na granici s Meksikom u kojem živi velik broj Hispanaca.

Glasnogovornik Facebooka rekao je da Facebook surađuje s policijom i da su napadačevi Instagram i Facebook profili zatvoreni.

O napadu se putem Twittera oglasio američki predsjednik Donald Trump.

"Užasna pucnjava u El Pasu u Teksasu. Izvještaji su jako loši, mnogi su ubijeni. Radim s državnim i lokalnim vlastima, i policijom. Razgovarao sam s guvernerom kako bih obećao potpunu potporu federalne vlade. Bog neka je sa svima vama!", napisao je Trump.

Zbog veliko broja ozlijeđenih policija je zamolila građane da se jave u bolnicu kako bi donirali krv. Također, policija je organizirala mjesto na kojima građani mogu potražiti informacije o svojim bližnjima koji su možda bili u trgovačkom centru u vrijeme pucnjave.