Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bogatstvo turskog predsjednika

U njihovu rezidenciju stiže i Predsjednica RH: Nezamislivi luksuz bračnog para Erdogan

Bijela palača (Screenshot)
Bijela palača (Screenshot)
Aktualno Galerija Bijela palača (Screenshot) Bijela palača (Screenshot) Emina Erdogan u palači (Foto: AFP) Emina Erdogan u palači (Foto: AFP) Foto: Afp Bijela palača (Foto: AFP) Bijela palača (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Recep Tayyip Erdogan u svojoj palači (Foto: AFP) Galerija 1/4 >>
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan često je prozivan zbog svojeg raskošnog životnog stila, a optuživali su ga da se ponaša poput sultana nakon što se uselio u najveću rezidencijalnu palaču na svijetu, čija je izgradnja koštala 616 milijuna dolara.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastaje se danas poslijepodne u Ankari s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u njegovoj Bijeloj palači, tri puta većoj od Bijele kuće i rezidencije britanske kraljice. 

Pročitajte i ovo Turski predsjednik Tayyip Erdogan Pregovori o pristupanju u zastoju Erdogan: "Bude li potrebno Turska bi se mogla razići s Europskom unijom" Ilustracija Erdogan razgovarao s Putinom Putin uskoro putuje u Ankaru: Kremlj spreman obnoviti ugovor o žitu, otkriveni i uvjeti

Recep Tayyip Erdogan (64) na Forbesovoj je listi najplaćenijih državnih dužnosnika na svijetu s godišnjim primanjima od oko 430 milijuna kuna. Njegovo bogatstvo procijenjeno je na oko 1,4 milijarde kuna, a ima najmanje tri palače za koje se zna u Turskoj. Bogatstvo je stekao ulaganjem u dionice, na nekretninama, a vlasnik je i nekoliko restorana te nogometnog kluba u Ankari. Također, ima i svoju - votku.

Njegova supruga Emina Erdogan živi kao prava pripadnica jet-seta. Prava je ovisnica o šopingu, a posebna su joj strast dizajnerska odjeća i skupi antikviteti. Mediji su objavili kako pije poseban bijeli čaj od čak 15 tisuća kuna za kilogram iz zlatnih čaša od kojih jedna košta 2500 kuna.

Palača u kojoj živi predsjednički par Turske, poznata kao 'Bijela palača', sagrađena na obroncima iznad Ankare ima 200 tisuća kvadratnih metara, triput je veća od Buckinghamske palače u kojoj stoluje britanska kraljica, a sama izgradnja, bez unutarnjeg uređenja, stajala je 616 milijuna dolara. Tapete u palači su svilene, a na svakoj od tisuću soba dvostruka su vrata.

Riječ je o predsjedničkoj rezidenciji koja je prvotno bila namijenjena turskom premijeru. Zgrada je izgrađena za vrijeme Mustafe Kemala Atatürka i bila je prilično skromno zdanje. Kada je Erdogan postao predsjednik 2014., naredio je prenamjenu i preuređenje, a palača je, slažu se mnogi, pravi odraz rastućeg autokratskog režima turskog predsjednika.

Palača je navodno bila meta napada i za vrijeme neuspješnog vojnog udara koji je na Erdogana izvršen 2016. godine.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene