Emina i Recep Erdogan i njihovo bogatstvo (Foto: AFP, Getty Images)
Emina i Recep Erdogan i njihovo bogatstvo (Foto: AFP, Getty Images)

Supruga turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana tvrdi da žive 'ponizno i skromno', u skladu s muslimanskim vrijednostima. No, stvarnost je ipak drugačija.


Erdoganovo bogatstvo procijenjeno je na oko 1,4 milijarde kuna, a ima najmanje tri palače za koje se zna u Turskoj. Na Forbesovoj listi, Recep Tayyip Erdogan (62) nalazi se među najplaćenijim državnim dužnosnicima s godišnjim primanjima od 430 milijuna kuna. Bogatstvo je stekao ulaganjem u dionice, na nekretninama, a vlasnik je i nekoliko restorana te nogometnog kluba u Ankari. Također, ima i svoju - votku.

Njegova supruga Emina Erdogan živi ka prava pripadnica jet-seta. Od svega najviše voli - trošiti novac. Prava je ovisnica o šopingu, a posebna strast su joj dizajnerska odjeća i skupi antikviteti. 

Dok četvrtina stanovništva Turske živi u siromaštvu, a dva milijuna Turaka sa samo 30 kuna dnevno, supruga turskog predsjednika pije poseban bijeli čak od 15 tisuća kuna za kilogram iz zlatnih čaša od kojih jedna košta 2500 kuna.

Jednom je zbog nje zatvoren trgovački centar u Bruxellesu kako bi mogla šopingirati, a dok je njezin suprug bio u službenom posjetu Varšavi na sajmu antikviteta potrošila je 370 tisuća kuna.

Palača u kojoj žive, poznata kao 'Bijela palača', sagrađena na obroncima iznad Ankare ima 200 tisuća kvadratnih metara, a sama izgradnja, bez unutarnjeg uređenja, stajala je pet milijardi kuna. Tapete u palači su svilene, jedna rola stoji 20 tisuća kuna, a na svakoj od stotinu soba dvostruka su vrata.

Riječ je o predsjedničkoj rezidenciji koja je prvotno bila namijenjena turskom premijeru. Zgrada je izgrađena za vrijeme Mustafe Kemala Atatürka i bila je prilično skromno zdanje. Kada je Erdogan postao predsjednik, naredio je prenamjenu i preuređenje, koje je stajalo enormnu sumu, a palača je, slažu se mnogi, pravi odraz rastuće diktature i autoritarnosti aktualnog turskog predsjednika.

Erdoganovi kritičari kazali su za njegovo monstruozno zdanje da bi takvo nešto mogao izgraditi jedino još Sadam Husein. Neki drugi su kazali da palača više sliči na kineski željeznički kolodvor nego na nešto što bi pripadalo Otomanskom carstvu. Palača ima i podzemno sklonište koje može izdržati napad biološkim, kemijskim i nuklearnim oružjem. Palača je navodno bila meta napada i za vrijeme vojnog udara koji se dogodio s petka na subotu, piše Daily Mail.