Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Više od stotinu kurdskih prosvjednika i 10 policajaca je ozlijeđeno, a više od 160 Kurda uhićeno diljem jugoistočne Turske kada je policija u subotu razbila proljetne svečanosti - Newroz - kojima se u Iranu, sjevernom Iraku i središnjoj Aziji obilježava početak proljeća, javljaju agencije pozivajući se na izvore snaga sigurnosti.


U gradovima Van i Siirt policija je vodenim topovima, suzavcima i palicama rastjerala Kurde koji su se okupili slaveći dolazak proljeća.

Vezani članci Napad na Kurde (Screenshot: Reuters) Turska ne posustaje: Unatoč potpisanom petodnevnom primirju i dalje granatiraju Kurde Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP) Sirijski pobunjenici koje podržava Turska zauzeli središte grada Ras al Aina

U gradu Vanu na ulice je izašlo oko 10.000 Kurda koji su obilježavali Newroz i izvikivali riječi potpore zabranjenoj Radničkoj stranci Kurdistana (PKK).

Do sukoba je došlo kada je policija, tvrdeći da proslava nije odobrena, krenula okončati skup.

U Siirtu se okupilo oko 3,000 ljudi, a u policijskoj intervenciji ozlijeđeno je 32 prosvjednika i osam policajaca.

Više od stotinu prosvjednika je uhićeno u provinciji Sanliurfa, u blizini granice sa Sirijom, također zbog sudjelovanja u neprijaveljnoj proslavi Newroza.