Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Turska: Parlament bez kvoruma, Gul se povukao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turski ministar vanjskih poslova Abdullah Gul u nedjelju je objavio kako se povlači iz natjecanja za predsjednika države nakon što parlament ponovno nije dosegnuo kvorum nužan za otvaranje sjednice posvećene izboru predsjednika države, u kojem je on bio jedini kandidat.

"Nakon ovoga (još jednog nepostojanja kvoruma) moja kandidatura ne dolazi u obzir", rekao je Gul novinarima u parlamentu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Želi ojačati partnerstvo Obama za jače veze s Turskom Slika nije dostupna Povijesni posjet Gul u Bagdadu rješava pitanje Kurda i vode

Turski ministar vanjskih poslova Abdullah Gul službeno je u nedjelju objavio da povlači svoju kandidaturu za predsjednika republike nakon novog neuspješnog glasanja u parlamentu gdje nije postignut kvorum.

- Odustajem od kandidature za predsjedničke izbore, izjavio je Gul na konferenciji za novinare u parlamentu u Ankari. "Na temelju situacije, drugi krug izbora, početno predviđen za srijedu, nema smisla, naglasio je.

Gul, drugi čovjek Stranke pravde i razvoja (AKP), bio je jedini
kandidat.

Izjavio je da njegovu kandidaturu podržava velik dio turskog
društva.

Naglasio je da se, iako je odustao od kandidature, proces određivanja šefa države nastavlja, ali nije objasnio kako bi se zastupnici izjasnili u odsutnosti kandidata. 

Predsjednik parlamenta Bulent Arinc nakon prvog brojenja zastupnika objavio je kako je nazočno 359 zastupnika, najavivši da će ih ponovno prebrojati nakon kratke stanke kako bi provjerio je li nazočno 367 zastupnika, koliko je potrebno da se glasovanje održi. U turskom parlamentu ukupno je 550 zastupnika, a za izbor predsjednika nužna je
dvotrećinska većina.

Gul, potpredsjednik vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP), koja ima snažne islamističke korijene, prošle je nedjelje, kad je parlament prvi put glasovao o njegovoj kandidaturi za predsjednika, dobio 357 glasova, ali je oporba, koja brani svjetovni ustroj turskog društva, zatražila od Ustavnog suda da poništi taj krug jer nije glasovalo dvije trećine zastupnika.

Ustavni sud o tome je odlučivao u utorak, 1. svibnja i uvažio zahtjev oporbe, odredivši da se prvi krug izbora mora ponoviti. Da nije tako odlučio i da je podupro stajalište turske vlade premijera Tayyipa Erdogana, u srijedu bi se bio održeo drugi krug izbora, a Gul bi uspio postati predsjednik u trećem krugu, koji je bio zakazan za 9. svibnja, jer mu je u njemu bila potrebna tek obična većina glasova (276), a to bi mu osigurali zastupnici njegovog AKP, koji ima 352 zastupnika.

Oporbeni zastupnici u prošlu su nedjelju bojkotirali izbornu sjednicu u parlamentu, tako onemogućivši kvorum, a to su učinili i danas. Gul je već prije najavio da će se povući iz utrle ako ni u ponovljenom prvom krugu ne bude ostvaren kvorum.

Izbor za predsjednika na vidjelo je izvukao sve dublji jaz između svjetovnjaka i pristalica Erdoganove stranke. Iako je Gul bio tek nadomjestak za Erdogana, koji je odustao od kandidature zbog snažnog otpora javnosti, mogućnost da on postane predsjednikom turske republike također se sudarila s protivljenjem vojske i dijela javnosti zbog straha od toga da AKP ne proširi i pojača svoj utjecaj i kontrolu nad društvom i nametne vjeru u sve društvene sfere.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene