Obavijesti Video Pretražite Navigacija
neistine o izborima

Trumpova omiljena televizija na koljenima: Fox News pristao na nagodbu, platit će gotovo 800 milijuna dolara zbog širenja laži

Nagodba Fox Newsa - 1
Nagodba Fox Newsa - 1 AFP
Aktualno Galerija Nagodba Fox Newsa - 1 Nagodba Fox Newsa - 1 Foto: AFP Nagodba Fox Newsa - 3 Nagodba Fox Newsa - 3 Foto: AFP Nagodba Fox Newsa - 2 Nagodba Fox Newsa - 2 Foto: AFP +0 Nagodba Fox Newsa - 4 Galerija 1/4 >>
Fox News, desni medij sklon Donaldu Trumpu, pristao je nagodbu i morat će platiti milijunski iznos.

Fox i tehnološka tvrtka Dominion postigli su nagodbu od 787,5 milijuna američkih dolara. Ovime je okončan spor o tome jesu li TV mreža i njezina matična tvrtka svjesno emitirale lažne optužbe da je greška na softveru Dominiona kriva za izborni poraz Donalda Trumpa 2020. godine.

Nagodba je postignuta u posljednji tren, a okončala je dvogodišnju pravnu bitku te desno orijentirane medijske kuće. To je najviši javno poznat iznos nagodbe za klevetu u povijesti SAD-a koji je platila neka medijska tvrtka, piše CNN.

Cijeli dan odvijala se prava drama, a dogovor je objavljen nakon što je porota položila prisegu na Vrhovnom sudu u Delawareu. Glasine o nagodbi kružile su sudnicom kada je nakon pauze za ručak postupak dramatično zaustavljen na gotovo tri sata bez ikakvog objašnjenja, javlja CNN.

Prije nego što je raspuštena porota sudac Eric Davis je objavio: "Stranke su riješile svoj slučaj." Ta nagodba predstavlja preuzimanje odgovornosti, rekao je odvjetnik Dominiona Justin Nelson.

Nagodba Fox Newsa - 1 Nagodba Fox Newsa - 2 Foto: AFP

Fox News poručio je u izjavi da "priznaje odluke suda kojima se određene tvrdnje o Dominionu smatraju netočnima", referirajući se na Davisovu nedavnu presudu da je 20 emisija Fox Newsa s kraja 2020. sadržavalo očito neistinite tvrdnje da je Dominion namjestio predsjedničke izbore. Međutim, Fox neće morati u eteru priznati da je širio laži, rekao je predstavnik Dominiona za CNN.

Isplata od 787,5 milijuna dolara otprilike je polovina od 1,6 milijardi dolara koje je Dominion prvobitno tražio. Nagodba znači da slučaj neće ići na suđenje. 

Slučaj je sadržavao inkriminirajuće mailove, poruke i svjedočanstva, a otkrili su da su te osobe, kao i mnogi drugi na Foxu, 2020. privatno izjavile da su tvrdnje o lažiranju glasova protiv Dominiona besmislice. No u programu su svejedno širili laži.

Rupert Murdoch, koji je trebao biti pozvan kao svjedok, smatrao je da je poricanje rezultata izbora "stvarno ludo" čak i dok su osobe s Foxa te iste tvrdnje plasirale milijunima gledatelja. 

Foxovi voditelji, producenti, oni koji provjeravaju činjenice i viši rukovoditelji privatno su izjavili da su tvrdnje u eteru o pokradenim izborima bile "lude", "opasno nepromišljene" i "nevjerojatno lude".

Sadašnjom nagodbom Fox je lišio Dominion prilike da višetjednim suđenjem razotkrije nove informacije.

Nagodba Fox Newsa - 1 Nagodba Fox Newsa - 3 Foto: AFP

Dominion je u tužbi naveo da je osoblje Foxa, od članova redakcije do upravnog odbora, znalo da su izjave lažne, ali da ih je nastavilo emitirati kako ne bi izgubilo gledatelje, koji bi se inače okrenuli krajnje desnim medijima.

Fox News još uvijek očekuje druga velika tužba za klevetu. Tužila ih je tvrtka za prebrojavanje glasova Smartmatica, koja je na sličan način bila oklevetana u emisijama Fox Newsa nakon izbora 2020. Istraga o tom slučaju još uvijek traje, a suđenje se ne očekuje u skorije vrijeme.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene