Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počinje nacionalna kampanja

Brankova kći imala je samo devet godina kad joj se na internetu javio nepoznati muškarac: "Tražio je da mu pokaže proste slike"

Aktualno Galerija Vršnjačko nasilje, ilustracija - 2 Vršnjačko nasilje, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vršnjačko nasilje, ilustracija - 3 Vršnjačko nasilje, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Vršnjačko nasilje, ilustracija - 1 Vršnjačko nasilje, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Branko, sugovornik Branko, sugovornik Foto: DNEVNIK.hr +2 Online predatori, ilustracija - 1 Galerija 1/7 >>
Viši razredi nekih osnovnih škola sudjelovat će u nacionalnoj kampanji protiv seksualnog nasilja nad djecom. Učit će o tome kako ga prepoznati i kako se ponašati u tim trenucima jer je broj djece koja dožive seksualno nasilje velik.

Reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus razgovarala je s ocem jedne djevojčice koja je bila meta starijeg čovjeka preko poruka na internetu.

Brankova kći imala je samo devet godina kada joj se na internetu javio nepoznati muškarac.

"Predstavio se kao vršnjak. Međutim, shvatili smo da je riječ o nekoj starijoj muškoj osobi. Tražio je da mu pokaže proste slike, razgovarala je s nama i mi smo to na zabavan način riješili", opisao je.

Podaci Vijeća Europe pokazuju kako jedno od petero djece do 18 godina doživi neki oblik seksualnog nasilja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dječja pravobraniteljica upozorava Prijava za nasilje među djecom ima sve više, no koliko u njima ima istine? ''Neki roditelji pišu ružne komentare o drugoj djeci''

"Međutim, možemo reći da su to prilično konzervativne procjene jer većina suvremenih istraživanja, baš iz, recimo, elektroničkog nasilja, govori da je svako drugo dijete doživjelo neki oblik seksualnog nasilja - od izlaganja neželjenim seksualnim sadržajima, seksualnih ponuda, komentara pa sve do vrbovanja kao najopasnije forme", navodi Maja Mamula iz Ženske sobe.

Nasilja ima jako puno

I zato počinje nacionalna kampanja protiv seksualnog nasilja nad djecom u višim razredima osnovnih škola koje sudjeluju u ovom projektu. Općenito nasilja među vršnjacima ima jako puno.

"Čini mi se da nasilja u javnom prostoru, društvu ima jako puno. Djeca odrastaju u tom mikroprostoru i makroprostoru. Djeca ne samo da čuju u školi i obitelji, slušaju o pristojnom dijalogu, poštovanju jedan drugoga, a vide nešto treće", kazala je zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika.

Stoga se nerijetko pitamo odrastaju li nove, mlade generacije drugačije nego one prije njih?

"Razlika je u tome - onda je bila fer borba. Nije bilo iznenada, nego 'ajmo se pobiti', odemo u park, pobijemo se i rukujemo se tko je pobijedio", kazao je Draško.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stravičan slučaj Djevojčicu od 13 godina mučili nekoliko sati: Tukli je, polijevali, palili joj kosu i sve snimali

"Pa, dok sam ja pohađao srednju i osnovnu školu, bilo je dosta vršnjačkog nasilja, a sad trenutačno ne znam jer sam na fakultetu. Ali mislim da se nije baš puno toga promijenilo", rekao je Fran. "Mladi su izloženi nasilju na internetu, ja sam sam vidio tako nekoliko komentara", rekao je Marinko.

Nažalost, neka istraživanja pokazuju da se u odnosu na razdoblje prije COVID-a bilježi značajan porast vršnjačkog nasilja, posebice u virtualnom svijetu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene