Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U sjeni skandala

PRVO OBRAĆANJE NAKON POBJEDE Trump konferenciju završio porukom za Putina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Informacije koje navodno kompromitiraju budućeg američkog predsjednika dominirale su dugo odgađanom konferencijom za medije Donalda Trumpa. Ovo je njegovo prvo obraćanje nakon izborne pobjede.

18:18 - Na samom kraju konferencije novinari su pitali Trumpa ima li poruku za Putina u vezi hakiranja.

Pročitajte i ovo Stoltenberg i Zelensky na NATO sastanku Raspravljaju i o Stoltenbergovom nasljedniku NATO dogovara plan za Ukrajinu u slučaju da pobijedi Trump Fotografija Joea Bidena vezanog u kamionetu potez izazvao kritike Trump objavio video fotografije vezanog Bidena: "Potiče političko nasilje i vrijeme je da ga ljudi ozbiljno shvate"

Trump je poručio da Putin nije trebao hakirati i vjeruje da se to neće ponoviti. Dodao je da kada je u pitanju Rusija nema mogućnosti resetiranja. ''Slagat ćemo se ili nećemo'', poručio je.

''Rusija će puno više poštivati našu zemlju sada kada je ja vodim. Moramo pronaći rješenje. I nije u pitanju samo Rusija. Milijuni računa u ovoj zemlji hakirani su od strane Kine. To je zato što nemamo obranu'', kaže.

Na kraju je rekao da će sve zemlje puno više poštivati SAD nego za vrijeme prethodne administracije.

18:15 - Trumpa su novinari pitali o riziku da oslabi nacionalna sigurnost zbog njegovog stalnog kritiziranja obavještajne zajednice.

''Obavještajne agencije su vrlo bitna stvar. U njima će biti neki izvanredni ljudi'', najavio je i dodao da će u roku od 90 dana napraviti veliki izvještaj o hakiranju.

18:12 - Trump se osvrnuo na svoju objavu na Twitteru kada se nako objave tajnog izvješća zapitao ''živimo li u nacističkoj Njemačkoj?''.

''Mislim da je sramotno da su obavještajne agenicje dozvolile da bilo kakve informacije za koje se ispostavilo da su lažne izađu van. Baš poput nacističke Njemačke'', rekao je.

''Što se tiče BuzzFeeda, koji je hrpa smeća, mislim da će oni snositi posljedice'', rekao je Trump. Nije dopustio da pitanje postavi novinar CNN-a. ''Vi ste lažne vijesti'', rekao je.

18:08 - Novinare je zanimala i gradnja zida uz granicu s Meksikom. ''Izgradit ćemo zid. Ne želim čekati. Meksiko će nam to u nekom obliku nadoknaditi. To će se dogoditi'', rekao je. Poručio je da voli Meksiko.

18:02 - Poručio je da njegovi kandidati rade jako, jako dobro, Osvrnuo se i na Obamacare rekavši da će svi biti jako ponosni na ono što su smislili.

''Obamacare je potpuna i totalna katastrofa'', poručio je

17:58 - ''Mislim da imamo jedan od najboljih kabineta ikad sastavljenih i čuli smo to od mnogo ljudi'', rekao je Trump.

17:43 - Za govornicu je stala Trumpova odvjetnica koja je objasnila da će biti izoliran iz svojih poslova. Trump je kontrolu nad poslom prepustio svojim sinovima.

17:40 - Trump je rekao da je uvijek bio svjestan špijuniranja u hotelskim sobama u nekim zemljama uključujući i Rusiju.

''Iznimno sam oprezan. Okružen sam tjelohraniteljima. Uvijek im kažem da budu oprezni u takvim sobama jer su kamere skrivene na najčudnijim mjestima. Bolje je biti oprezan ili ćete se ugledati na televiziji'', rekao je.

17:38 - ''Ako me Putin voli smatram da je to prednost, a ne prepreka jer imamo grozne odnose s Rusijom. Zar zaista vjerujete da bi Hillary bila čvršća s Putinom od mene? Zar netko stvarno vjeruje u to'', upitao je Trump.

17:34 - Prvo pitanje za Trumpa bilo je slaže li se s procjenama da je Putin hakirao američku Demokratsku stranku.

''Mislim da je to bila Rusija, ali mislim i da nas hakiraju i druge zemlje, drugi ljudi'', rekao je.

Vratio se još jednom na dokumente koje je objavio BuzzFeed rekavši da se radi o lažnim vijestima. ''To se nije dogodilo'', rekao je.

17:28 - ''Bit ću najveći proizvođač poslova kojeg je Bog ikad stvorio'', rekao je Trump i dodao da će im trebati još neke stvari poput malo sreće.

U prvih nekoliko minuta Trump je progovorio o više tema pa je tako spoemnuo i da će vojni bendovi svirati na inauguraciji. Jedna od tema bili su i veterani.

17:24 - Na početku svog obraćanja Trump je rekao da je konferencije za medije nekad imao na dnevnoj bazi i da je dobro biti pred novinarima.

Rekao je da su ih prestali održavati zbog velikog broja netočnih vijesti. Zahvalio je novinskim agencijama koje, kako je rekao, nisu objavile gluposti ''koje su možda pustile obavještajne agencije''.

Trump je nastavio kako je posljednjih tjedana bilo dosta dobrih vijesti i zahvalio je Fordu zbog preseljenja tvornica iz Meksika. Poručio je da se nada kako će i ostali slijediti taj primjer.
 

17:19 - Novinarima se obratio Trumpov glasnogovornik koji je rekao da je priča o Rusiji neodgovorna i da je lov na vještice koji provode neki mediji sramotan.

Izvješće s kompromitirajućim podacima

Mediji su u utorak navečer objavili tajno izvješće američkih obavještajnih agencija o ruskom utjecaju na američke predsjedničke izbore, a ono sadrži i kompromitirajuće podatke koje su o Trumpu prikupile ruske obavještajne službe.

Te informacije, koje nisu službeno potvrđene, uključuju eksplicitne detalje o Trumpovim aktivnostima s prostitutkama u jednom moskovskom hotelu koje je snimila ruska tajna služba kako bi ga u budućnosti mogla ucjenjivati, piše New York Times.

Trump je na svom Twitter profilu te tvrdnje odbacio kao "lažne vijesti" i "lov na vještice", samo nekoliko sati prije svoje prve konferencije za medije otkad je 8. studenoga izabran za novog predsjednika Sjedinjenih Država.

Ta je konferencija prvotno bila zakazana za 15. prosinca, ali je zatim i odgođena. Izabrani predsjednik Trump nije održao konferenciju za medije od srpnja već je s javnošću komunicirao putem Twittera.

Novinari će Trumpa vjerojatno ispitivati i o njegovim poslovima i sukobima interesa, kao i o njegovim planovima nakon što 20. siječnja stupi na dužnost.

Budući predsjednik najavio je da će poništiti reformu zdravstva koju je proveo njegov prethodnik Barack Obama, prozvanu Obamacare.

Mnogo veću zabrinutost u svijetu bude njegove najave da će povući SAD iz Sporazuma o klimi, koji je ključan za borbu protiv globalnog zatopljenja.

Više od polovice Amerikanaca izrazilo je zabrinutost zbog toga što Trump nije transparentan u izražavanju svojih namjera, a 57 posto ispitanika strahuje zbog potencijalnih sukoba interesa u administraciji budućeg predsjednika, stoji u anketi koju je u utorak objavio Pew Research Center. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene