Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nagla odluka

Trump tijekom iznenadnog posjeta Iraku branio odluku o povlačenju iz Sirije

Američki predsjednik Donald Trump (Foto: AFP)
Američki predsjednik Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp
Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je, tijekom svog nenajavljenog posjeta Iraku branio svoju odluku o povlačenju američkih vojnika iz Sirije, ustvrdivši kako će mnogi početi razmišljati na njegov način.

Trump je prošli tjedan naglo donio odluku o napuštanju Sirije, protivnu savjetima svojih pomoćnika i zapovjednika, među njima i ministra obrane Jamesa Mattisa koji je idući dan podnio ostavku.

Pročitajte i ovo Joe Biden Predsjednikov govor Joe Biden: "Od dva kandidata za predsjednika, jedan je prestar i mentalno nesposoban" Donald Trump trumpove ludorije Ljude koji su upali na Kapitol nazvao je domoljubima pa ponovio zlokobnu prijetnju: "Ako ne pobijedim..."

Američki predsjednik je otkrio kako je svojim savjetnicima rekao "izađimo iz Sirije", da su ga potom odgovarali od te ideje, nakon čega je odlučio ipak povući 2 tisuće vojnika.

"Mislim da će puno ljudi početi misliti kao i ja. Vrijeme je da počnemo koristiti glavu", kazao je Trump novinarima u zračnoj bazi Al Asad koja se nalazi istočno od Bagdada. On je s prvom damom Melanijom tamo proveo tri sata s američkim vojnicima.

Trump je istaknuo kako SAD nema plan povući vojnike iz Iraka, dodavši kako se ta baza može koristiti za misije u Siriji.

Poručio je kako neće žuriti nominirati zamjenu Mattisa, prvog ministra u nekoliko desetljeća koji je odlučio odstupiti zbog neslaganja s politikom predsjednika.

Trump je naglasio kako bi zamjenik ministra Patrick Shanahan, kojeg je u nedjelju imenovao za vršitelja dužnosti Mattisove funkcije od 1. siječnja, na tom položaju mogao biti "dugo vremena".

Američkog čelnika zbog odluke o povlačenju iz Sirije, koju je donio vjerujući da su militanti Islamske države poraženi, kritiziraju njegovi republikanci, demokrati i međunarodni saveznici.

Kritičari tvrde kako bi ta odluka mogla potkopati američki utjecaj u regiji i diplomatske pokušaje za kraj sukoba u Siriji koji traju već osam godina.

U isto vrijeme novom ofenzivom u Siriji prijeti Turska. Američke snage u Siriji dosad su služile kao faktor stabilnosti koji je djelomično spriječavao Ankaru da napada kurdske snage u toj državi.

Trump je u nedjelju otkrio kako je telefonom razgovarao s turskim čelnikom Tayyipom Erdoganom o "polaganom i veoma koordiniranom" povlačenju američkih vojnika, nakon niza kritika sugerirajući kako bi mogao usporiti taj proces.

I potpunim povlačenjem američkih snaga iz Sirije u regiji će ostati velik broj vojnika SAD-a, uključujući njih oko 5,2 tisuće koji se nalaze u Iraku. Velik dio američke vojne kampanje u Siriji vršio se ratnim zrakoplovima koji su letjeli iz Katara i drugih lokacija na Bliskom istoku.

(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene