Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

RUKOVANJEM DO NOVOG SUMMITA?

Trump i Kim Jong Un rukovali se između dviju Koreja, a potom se dogodilo nešto dosad nezabilježeno

Kim Jong Un i Donald Trump (Foto: AFP)
Kim Jong Un i Donald Trump (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Kim Jong Un i Donald Trump (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Donald Trump je subotu stigao u Seoul na razgovore s Moonom nakon sudjelovanja na summitu G20 u japanskom gradu Osaki, tijekom kojega je dao iznenadnu ponudu da se susretne s Kimom.

Američki predsjednik Donald Trump sastao se u nedjelju sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom u demilitariziranoj zoni između dviju Koreja (DMZ).

Pročitajte i ovo Donald Trump Mir u Europi Otkriven Trumpov tajni plan za završetak rata u Ukrajini? "To bi značilo konačni kolaps svjetskog poretka" Stoltenberg i Zelensky na NATO sastanku Raspravljaju i o Stoltenbergovom nasljedniku NATO dogovara plan za Ukrajinu u slučaju da pobijedi Trump

Trump je stigao u demilitariziranu zonu, ali Kim Jong Una nije bilo, javljaju svjetski mediji. No, nešto prije 9 sati Kim se pojavio te se Trump rukovao s njime i prošetao te s njime zakoračio na tlo Sjeverne Koreje, nakon čega su se vratili u demilitariziranu zonu. Time je Trump postao prvi američki predsjednik koji je kročio na tlo Sj. Koreje.

Kako piše CNN, Kim Jong Un je Trumpu kazao: "Lijepo je vidjeti te opet. Nisam očekivao da ćemo se ovdje sresti". Predsjednici su potom održali kratak privatni sastanak, a Trump je Kima pozvao u Bijelu kuću.

"To je bio dobar sastanak, obećali smo da ćemo razraditi detalje. Vidjet ćemo što će se desiti", kazao je Trump.

Prema njegovim riječima, dvije strane će oformiti timove kako bi pokrenuli obustavljene pregovore o sjevernokorejskom nuklearnom programu. SAD traži potpunu denuklearizaciju Sjeverne Koreje, u zamjenu za okončanje sankcija. Južna Koreja i SAD zajedno također traže da se potpiše službeni mirovni sporazum između dvije zemlje kako bi se osigurao trajni mir na Korejskom poluotoku.

Američku skupinu za pregovore vodit će državni tajnik Mike Pompeo. Američki predsjednik je pritom kazao da mu se ne žuri postići sporazum i da ima dosta vremena.

"Želimo to dobro napraviti", rekao je američki predsjednik.

Iznenadni poziv

Trump je subotu stigao u Seoul na razgovore s Moonom nakon sudjelovanja na summitu G20 u japanskom gradu Osaki, tijekom kojega je dao iznenadnu ponudu da se susretne s Kimom.

To će biti treći put tijekom ove godine da se Trump i Kim sastaju, četiri mjeseca nakon njihova posljednjeg susreta na vrhu u vijetnamskom gradu Hanoiu, koji nije donio rezultata.

"Kada će doći do trećeg summita između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje ovisi o tome kakve će promjene donijeti današnji susret", kazao je južnokorejski predsjednik na zajedničkoj konferenciji za medije s Donaldom Trumpom.

Trump i Moon posjetit će zajedno snažno utvrđenu granicu između dviju Koreja. Trump je želio posjetiti to područje tijekom posjeta Južnoj Koreji 2017. ali ga je gusta magla u tome spriječila.

Moon je ranije kazao kako bi susret i rukovanje između Trumpa i Kima u demilitariziranoj zoni bio povijesni događaj koji bi dao nadu za napredak u njihovom dijalogu.

"To bi bila značajna prekretnica u procesu postizanja kompletne denuklearizacije i trajnog mira na Korejskom poluotoku", kazao je Moon Trumpu.

Kim i Moon održali su svoj prvi, povijesni susret upravo u ovoj zoni prošle godine, a taj je susret prethodio prvom američko-sjevernokorejskom summitu u Singapuru u lipnju prošle godine.

Moon je učinio velike napore kako bi se okončala neprijateljstva između SAD i Sjeverne Koreje, igrajući ulogu posrednika u poticanju Sjeverne Koreje da se odrekne nuklearnog oružja u zamjenu za ukidanje sankcija i sigurnosna jamstva.

Ranije je Trump kazao kako i on i Kim žele da do susreta dođe. "To će biti vrlo kratak susret, rukovanje. No to je u redu. Rukovanje znači puno", kazao je Trump na susretu s južnokorejskim poslovnim ljudima, među kojima su bili čelnici Samsunga, Hyundai Motora, Lotte, SK i Poongsan grupe.

On je istaknuo kako ima "dobar odnos" s Kimom, no da je i dalje dug put do postizanja sporazuma kojim će se okončati sjevernokorejski nuklearni program u zamjenu za okončanje sankcija i trajni mir na Korejskom poluotoku. (Hina)

Aktualno Francis Ngannou brutalno i ekspresno nokautirao Dos Santosa, pa poručio: "Želim pobjednika meča Stipe - DC" UFC: Francisa Ngannou – Junior dos Santos (GOL.hr) UFC: Francisa Ngannou – Junior dos Santos (GOL.hr) +0 Ngannou udara Dos Santosa (Foto: GOL.hr) FIGHT! Francis Ngannou brutalno i ekspresno nokautirao Dos Santosa, pa poručio: "Želim pobjednika meča Stipe - DC" 1/2 >>

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene