Kim Jong Un (Foto:AFP)
Kim Jong Un (Foto:AFP) Foto: Afp

Sjeverna Koreja pogubila je svojega specijalnog izaslanika u SAD-u. On je jedan u nizu dužnosnika pogubljenih nakon neuspjelog summita Kim Jong Una i Donalda Trumpa u veljači.


Kim Hyok Chol pogubljen je u ožujku, mjesec dana nakon neuspjelog sastanka dvojice lidera. Uz njega, pogubljeno je četvero rukovoditelja ministarstva vanjskih poslova. Svi su oni prethodno optuženi za špijuniranje u korist SAD-a.

Vezani članci Kim Jong Un (Foto: AFP) Nakon što je Trump odustao od sankcija, Kim Jong Un vratio ljude u zajednički ured s Južnom Korejom Kim Jong Un (Foto:AFP) Velik skok unazad: Sjeverna Koreja napušta ključni proces zbližavanja dviju zemalja

"Bio je optužen da je špijunirao za SAD zbog lošeg izvještavanja o pregovorima i bez ispravnog razumijevanja američkih namjera", kazao je neimenovani izvor za Reuters.

Kim Hyok Chol i ostali prije pogubljenja su poslani u radni logor na ''ideološko obrazovanje''. Iako je Hyok Chol pogubljen još u ožujku, sve do sada to nije bilo službeno potvrđeno.

"Protiv Kim Hyok Chola provedena je istraga. Nakon toga je na vojnom aerodromu Mirimu pogubljen. Isto se dogodilo i ostalim dužnosnicima ministarstva vanjskih poslova. Egzekucije su izvršene u ožujku", navodi neimenovani izbor i dodaje kako su svi optuženi za špijunažu.

Kim Hyok Chol smatran je ''zvijezdom u usponu'' kad je imenovan čelnikom razgovora i bio u neposrednom kontaktu s američkim izaslanikom za nuklearnu energiju Stephenom Biegunom, nekoliko tjedana prije summita u Hanoiju. Malo se znalo o njegovoj stručnosti. Ostali diplomati pogubljeni s njim bili su dužnosnici koji su radiji na odnosima s Vijetnamom.

Među kažnjenima su Kim Song Hye, najbliža suradnica Kim Hyok Chola koja je vodila pripreme sastanka, i Shin Hye Yong, Kimova osobna prevoditeljica za summit u Hanoiju. Obje su završile u radnom logoru za političke zatvorenike.

Kim Jong Un navodno je bio nezadovoljan i ulogom svoje sestre Kim Yo Jong, koja je u Hanoi doputovala kao njegova osobna asistentica. Osim da više ne obavlja nikakve dužnosti, o njoj nema daljnjih informacija.

Iako je sastanak Kima i Trumpa u veljači u Hanoiju bio najavljen kao veliki korak u denuklearizaciji Korejskog poluotoka, dogovor dvojice lidera na kraju nije postignut i sastanak je naprasno prekinut.

Mađarska oplakuje žrtve teške nesreće na Dunavu: "Vidio sam kako ljudi nestaju pod vodom"