Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Skupina Bošnjaka i Hrvata krenula je u srijedu iz Travnika prema Kotor Varoši kako bi potaknuli rasvjetljivanje sudbine 175 osoba koje su najvjerojatnije pripadnici srpskih postrojbi pobili za vrijeme rata u BiH prije 25 godina.


Sudionici Marša mira "Tihi hod za veliku bol" krenuli su iz travničkog naselja Karaula, a njihov dolazak do mjesta nestanka i najvjerojatnijeg stradanja očekuje se u petak 3. studenog.

Vezani članci Ilustracija Kao 20-godišnjak rukama, nogama i kundakom tukao civile, šestorica usmrćena: Uhićen zbog ratnog zločina u Vukovaru Policijska sirena, ilustracija Šesnaestogodišnjakinja koja je nestala u Lipiku pronađena u Daruvaru

Kako je za medije potvrdila članica organizacijskog odbora iz Udruge obitelji nestalih osoba "Vrbanja" u Kotor Varoši Semina Alekić sudionici marša mira proći će istim putem kojim su u studenom 1992. pokušali pobjeći Bošnjaci i Hrvati iz Kotor Varoši.

Brojni su izgubili živote u tome bijegu, a obitelji još uvijek tragaju za 175 nestalih osoba, od kojih je njih 161, prilikom zarobljavanja, odvedeno u osnovnu školu u Grabovici gdje su posljednji put viđeni.

Organizatori marša pozvali su vlasti da se ubrza pronalazak nestalih te uputili apel onima koji imaju informacije o lokacijama na kojim se nalaze tijela stradalih. (Hina)