Obavijesti Video Pretražite Navigacija
117 protiv

Theresa May preživjela glasanje: Povjerenje joj dalo 200 zastupnika Konzervativne stranke

Britanska premijerka Theresa May (Foto: AFP)
Britanska premijerka Theresa May (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Britanska premijerka Theresa May (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Britanska premijerka Theresa May preživjela je glasanje o povjerenju koje je pokrenuto nakon što su sakupljeni potpisi 15 posto konzervativnih zastupnika u britanskom parlamentu, u ovom slučaju njih 48.

Premijerki May su za ostanak na dužnosti bili potrebni glasovi apsolutne većina zastupnika Konzervativne stranke, tj. njih 159. Pošto joj je 200 zastupnika dalo povjerenje, May će narednih godinu dana biti sigurna od ponovnog pokretanja glasanja o povjerenju.

Pročitajte i ovo Boris Johnson (Foto: AFP) Izlazak iz EU-a do 31. listopada? Johnson krenuo u kampanju za nasljednika May: ''Odgoda Brexita znači poraz'' Nigel Farage, bivši čelnik UKIP-a (Foto: AFP) osnovani u travnju Stranka Brexit skoro osvojila svoje prvo zastupničko mjesto u britanskom parlamentu

May su prije glasanja konzervativni zastupnici dočekali pljeskom i lupanjem po stolovima. Neki od njih su navodno zaplakali dok im je držala govor.

Navodno im je tijekom obračanja rekla da neće doći do novih izvanrednih izbora, ali da neće voditi Konzervatinu stranku na redovnim izborima koji će se održati 2022. godine.

Amber Rudd, državna tajnica za rad i mirovine, potvrdila je May "vrlo jasno rekla" da neće voditi Konzervativnu stranku na izborima 2022. godine.

Jacob Rees-Mogg, jedan od najvećih protivnika premijerke May unutar Konzervativne stranke, također je rekao da je May izjavila da voditi stranku na sljedećim izborima nije njezina "namjera".

Zašto je inicirano glasanje o povjerenju?

Glasanje o povjerenju inicirali su konzervativni zastupnici koji smatraju da May nije uspjela dogovoriti Brexit kakav je, prema njihovim tvrdnjama, obećan prije dvije godine.

"Plan Therese May će srušiti vladu ako se provede. Naša stranka to s pravom neće tolerirati", rekao je Rees-Mogg.

Zastupnici koji se protive sadašnjem planu tvrde da će zbog njega Ujedinjeno Kraljevstvo do daljnjega ostati vezano uz Europsku uniju, bez da može istovremeno može odlučivati o pravilima i dogovorima EU-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene