Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Terorizam prijeti s Googlea

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Teroristi za lociranje svojih britanskih meta kod Basre u Iraku koriste detaljnu satelitsku mapu Zemlje do koje se bez problema može doći na internetskoj tražilici Google.

Britanci su prilikom istrage prijašnjih napada pronašli isprintane primjerke satelitske mape Zemlje objavljene na Googleu.

Pročitajte i ovo Kremlj što se događa u Moskvi? Američko veleposlanstvo objavilo: "U idućih 48 sati izbjegavajte velika okupljanja, postoje planovi za napad!" Sanja Jurišić i Krešimir Krolo - 1 Eskalacija Nižu se incidenti, posla ima i za policiju: "Ovo podsjeća na film Beskrajni dan, požar bi trebale gasiti sve uključene strane"

Satelitske snimke detaljno prikazuju zgrade unutar baze britanske vojske i tako teroristi lako dobivaju uvid u slabo čuvana područja, pogodna za njihove akcije.

Britanski zapovjednici do sada su se čudili što su napadi izvedeni s posebnom preciznošću. 

- Imamo dokaze da se radi upravo o tome. Ozbiljno nas zabrinjava ta činjenica. Do sada smo samo nagađali, no sada znamo da koriste Googleovu mapu Zemlje kako bi utvrdili naše slabe točke, izjavio je jedan obavještajac.

Praktički svatko tko se zna služiti internetom može lako doći do mape i upisati ime lokacije koju traži da bi dobio potpuni zemljopisni uvid u nju.

Snimke kojima se služe teroristi načinjene su u posljednje dvije godine, smatraju britanski obavještajni krugovi. 

- Informacije koje se objavljuju na našoj tražilici svatko može iskoristiti u dobre, kao i u loše svrhe. Ovaj put iskorištene su u loše. No, naravno, mi smo uvijek spremni razgovarati s vladama zemalja koje neki sadržaj na našim stranicama ugrožava. Uspostavili smo komunikaciju s britanskim snagama u Iraku i posvećujemo posebnu pažnju informacijama koje od njih dobivamo, rekao je glasnogovornik Googlea.

Britanska vojska upozorava da teroristi satelitsku snimku mogu iskoristiti za napade diljem svijeta.U napadima na britansku bazu u posljednjih šest mjeseci poginuo je jedan vojnik, a ozlijeđeno je više njih.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene