Ekstremne hladnoće u Kanadi (Foto: AFP)
Ekstremne hladnoće u Kanadi (Foto: AFP) Foto: Afp

Polarna hladnoća zahvatila je gotovo cijelu Kanadu gdje se često mjere temperature niže od - 40 C bez nade da će porasti u nekoliko sljedećih dana, upozorile su vlasti u četvrtak.


Vlasti upozoravaju stanovništvo na oprez i na izbjegavanje izlazaka. Te ekstremno niske temperature predstavljaju opasnost za zdravlje, upozorila je federalna meteorološka agencija.

Vezani članci Toplinski val u Sjevernoj Americi - 3 U Kanadi izmjereno rekordnih 46,6 stupnjeva: ''Ovo je nešto što nitko prije nije vidio!'' Crkva u Kanadi, ilustracija Nakon jezivog otkrića masovnih grobnica gore crkve u Kanadi, u razmaku od sat vremena izgorjele još dvije

Temperature su ispod uobičajenih za doba godine i u predjelu Prairies, pokrajine Alberte, Saskatchewana i Manitobe, u središtu i na zapadu zemlje kao i na sjeveru Ontario bilježe se najniže temperature.

"Jutros je izmjereno - 40 C u Geraldtonu, na sjeveru Ontaria", rekao je meteorolog Alexandre Parent i dodao da su zadnji puta tako niske temperature zabilježene 1993. u Ontariu i u Quebecu.

Arktički zrak i jaki vjetrovi su doveli do ekstremnog zahlađenja u Whitehorseu gdje upozoravaju na mogućnost ledenih padalina.

Ministarstvo zdravstva je upozorilo da se na temperaturama oko - 35 C izložena koža može zalediti u manje od 10 minuta.

Dojenčad, mala djeca, starije i slabo pokretne osobe te beskućnici su najugroženiji na ekstremnim hladnoćama, dodaje ministarstvo.

Polarna hladnoća otežava rad vatrogasaca, kao što je bio slučaj u noći između srijede i četvrtka kada se vode ledila u šmrkovima tijekom gašenja požara južno od Montreala.

Skloništa za beskućnike se organiziraju zbog većih potreba smještaja.

Agencija za pomoć na cestama CAA je primila 7400 poziva iz pokrajine Quebeca i oko tisuća za Saskatchewan.

Val hladnoće bi mogao trajati do početka nove godine, upozoravaju meteorolozi.

Obilan snijeg je privukao skijaše i napunio smještajne kapacitete skijališta.