Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Italiji se prisluškuje milijun i 500 tisuća osoba s odobrenjem sudskih tijela, piše list Repubblica o izvješću parlamentarnog Odbora za nadzor nad tajnim službama.


"Ako se uzme u obzir da svaka prisluškivana osoba razgovara s najmanje 10 do 20 osoba, onda se može kazati da je prisluškivano čak tri posto talijanskog stanovništva", rekao je potpredsjednik parlamentarnog odbora za nadzor tajnih službi Massimo Brutti. 

Vezani članci Telefon (Foto: Guliver/Thinkstock) Riječani u samoizolaciji ne mogu do epidemiologa: "Došlo je do zagušenja, uvodimo nove brojeve" Predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker (Screenshot: AP) Juncker prekinuo govor da bi se javio na telefon: ''Bio je to uobičajeni osumnjičenik, moja supruga''

Samo u 2005. odobreno je prisluškivanje 160 tisuća telefona, a prema izvješću parlamentarnog odbora, tendencija u ovoj godini pokazuje porast broja prisluškivanih.

Ilegalnih prisluškivanja nema, jamči odbor, a telefonske kompanije obznanjuju kako tehnologija omogućuje da se uvijek dozna tko je aktivirao prisluškivače, pa se može otkriti je li tko to nezakonito učinio.

Ipak, pred tolikim brojem prisluškivanih osoba potrebno je s
oprezom upotrebljavati dobiveni materijal, drži Brutti, a sudski
razlozi za pokretanje procesa prisluškivanja moraju biti valjani.

Mnogi mafijaši otkriveni su upravo prisluškivanjem telefona i toje dobar način u protumafijaškoj borbi, ali je "važan nadzor nad onima koji prisluškuju i nikada se ne smiju raditi duplikati snimaka", rekao je Brutti.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju