Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Naoružani napadač ubio je u utorak u belgijskom gradu Liegeu dvije policajke i prolaznika, a potom je ubijen u pucnjavi u školi u koju je krenuo nakon napada.


Belgijska televizija objavila je da se radi o 36-godišnjem sitnom kriminalcu koji je nakratko u ponedjeljak pušten iz mjesnog zatvora. Istražitelji pokušavaju utvrditi je li prešao na islam i je li se radikalizirao u zatvoru.

Vezani članci Poplave napravile veliku štetu u Njemačkoj i Belgiji - 2 U poplavama u Belgiji najmanje 31 osoba poginula, još 163 se smatraju nestalima Poplave napravile veliku štetu u Njemačkoj i Belgiji - 3 Broj poginulih u poplavama u Njemačkoj i Belgiji narastao na 168

Državni tužitelj Philippe Dulieu objavio da je muškarac prišao policajkama s leđa i ubo ih nožem. Zbilo se to u 10:30 na jednoj od avenija u Liegeu, trećem po veličini gradu u zemlji, u blizini njemačke granice.

Nakon što im je nanio ubodne rane, muškarac je jednoj od njih oteo pištolj te ih obje njime usmrtio.

Potom je krenuo dalje niz ulicu i ubio 22-godišnjeg muškarca koji je sjedio na suvozačkom mjestu parkiranog automobila.

Potom uputio prema obližnjoj školi gdje je uzeo za taokinju jednu školsku zaposlenicu, ali je tada već počela i policijska intervencija.

Učenici su sklonjeni na sigurno, a potom je izbila pucnjava. Nekoliko je policajaca ranjeno prije nego što je napadač ubijen.

"Događaj se zasad tretira kao teroristički incident," rekao je Dulieu.

List La Libre Belgique piše da je muškarac izvikivao "Allahu Akbar".

Premijer Charles Michel, izražavajući sućut obiteljima žrtava, kazao je da je prerano reći što je dovelo do incidenta. Belgijski kralj Filip posjetio je Liege, najveći grad u Valoniji.

Belgija je u visokom stanju pripravnosti od napada 2016. koje je izvela Islamska država, usmrtivši 32 ljudi. (Hina)