Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je danas u manastiru Visoki Dečani na Kosovu da Srbija, kao država, ima obavezu da i u nadolazećim godinama bude posvećena svom narodu i svetinjama na Kosovu, javlja Tanjug.


Srbija mora njegovati svoje svetinje na Kosovu, ne samo iz osećaja odgovornosti prema vlastitoj kulturi, identitetu i tradiciji, već i zbog obaveze prema svjetskoj kulturnoj baštini kojoj doprinosi svojim manastirima na Kosovu, rekao je Tadić uoči početka pravoslavne uskrsne liturgije u manastiru Visoki Dečani.

Vezani članci Hrvatska vojska - 2 Nove tenzije na relaciji Zagreb - Beograd: "Njih smeta sve, oni i dalje drže svoju javnost u nekoj polutenziji. Albanska većina na Kosovu priznata je od skoro cijelog EU-a" Kosovske dnevne novine Postali su prva europska država u kojoj dnevne novine više ne izlaze: "Stariji, koji su ih čitali, barem jednom tjedno dođu i pitaju jesu li kojim slučajem došle"

Tadić je naglasio da je u Visoke Dečane došao s porukom mira i dobre volje, ali i riječima ohrabrenja i podrške srpskom narodu i svećenstvu na Kosovu.

Osim Tadića, u manastir je stigao i srbijanski ministar za Kosovo Slobodan Samardžić.

Manastir Visoki Dečani, sagrađen u 14. stoljeću, najbolje je očuvan srpski srednjovjekovni manastir. Nalazi se u blizini Peći, na Kosovu.

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu i kosovska vlada još su petak izrazili nezadovoljstvo Tadićevim dolaskom na uskrsnu liturgiju na Kosovo. 

Sejdiu je izjavio da Tadićev dolazak u Visoke Dečane "ima propagandni politički motiv". 

S druge strane, Misija UN-a na Kosovu (UNMIK) Tadićev dolazak smatra njegovom privatnom posjetom.