Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priča iz Zambije

Ekipa Provjerenog dobila uvid u sadržaj optužnice, posjetila je domove za nezbrinutu djecu: ''Nema dovoljno hrane''

Aktualno Galerija Provjereno: Posvojenja u Zambiji - 3 Provjereno: Posvojenja u Zambiji - 3 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Posvojenja u Zambiji - 2 Provjereno: Posvojenja u Zambiji - 2 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Posvojenja u Zambiji - 1 Provjereno: Posvojenja u Zambiji - 1 Foto: DNEVNIK.hr Danka Derifaj, reporterka Nove TV Danka Derifaj, reporterka Nove TV Foto: Provjereno +0 Dario Klasić, veleposlanik Galerija 1/5 >>
Ekipa Provjerenog danima je u Zambiji, zemlji u kojoj se informacije dobivaju na kapaljku. Tamo nastoje saznati istinu o Hrvatima koji su početkom tjedna pušteni iz zatvora. Dok čekaju suđenje, zaputili su se na tri lokacije na kojima bi se mogla nalaziti djeca koja su im oduzeta i provjerili u kakvim uvjetima žive sada.

Reporterka Provjerenog Danka Derifaj i snimatelj Marino Grgurev jedina su ekipa koja je dobila uvid u sadržaj optužnice. Hrvate u Zambiji terete za krijumčarenje, ali i za pokušaj izrabljivanja! Koliko je očekivano da se iste točke potvrde i na sudu? Sljedeće ročište je u veljači.

Ekipa Provjerenog u Zambiji je pokušala otkriti što će biti s djecom koju je odmah nakon uhićenja naših državljana preuzela socijalna služba. Samo u Ndolu, grad u kojem se cijeli ovaj slučaj odvija, svake godine dođe 1500 djece koja su žrtve krijumčara.

Ekipa Provjerenog otišla je u obilazak potencijalnih lokacija na kojima bi mogla biti djeca koju je zambijska imigracijska služba oduzela hrvatskim državljanima nakon njihova uhićenja.

"Većina djece koja su dovedena u zemlju odvodi se u domove za nezbrinutu djecu jer ih ne mogu uzeti sebi, a najbolje mjesto za njih je dom. Domove najčešće vode pojedinci koji ovise o ljudima kao što smo mi, koji pomažu u kupnji. Djeca koja su tamo nedavno došla nisu imala odjeću, nemaju hranu", ispričao je Danki Derifaj Berni Muyangwa - Ben, aktivist i koordinator Udruge za pravnu pomoć i razvoj za cijelu Zambiju.

Pročitajte i ovo Danka Derifaj SVE PROVJERAVAJU I USKOK I POLICIJA Reporterka Provjerenog donosi nove detalje o Hrvatima u Ndoli: "Sve troškove snose sami." Opovrgnula je i informaciju iz jednog dnevnog lista

Djeca su najčešće iz Konga, Ruande i ostalih zemalja u okruženju. Samo u Ndoli i okolici postoji desetak domova. Ben je uvjeren da su mu njegovi kontakti iz Ministarstva socijalne skrbi dali pouzdane informacije, no službenu potvrdu na kojem su točno mjestu djeca – nemoguće je dobiti.

Uobičajena procedura je, kaže Ben, da djecu daju na čuvanje domovima jer vlastitih prostora u kojima bi se o njima brinuli u Ndoli nemaju. Domovi u koje ih vlada smješta privatne su udruge koje najčešće preživljavaju od donacija.

To znači da djeca oduzeta osmero Hrvata sada možda gladuju?

"Doslovno, doslovno. Ne želimo koristiti riječ gladni, ali ne jedu onoliko koliko bi trebali. Nema dovoljno hrane", kaže Ben, čiji je izvor otkrio dvije lokacije na kojima se možda nalaze, jedni su u Jabulani, a drugi u mjestu Cicetekelo.

Dom Jabulani nalazi se sat vremena od Ndole. Djecu svaki dan voze u školu. Dva dana prije dolaska ekipe Provjerenog imigracijski službenici doveli su im četiri djevojčice iz Konga. Dobro su, ali ne žele izaći iz sobe. Vlasti su pritvorile ljude s kojima su putovale zbog sumnje da nisu njihovi roditelji.

Pročitajte i ovo Ročište u Zambiji - 3 Nakon 46 dana Uživo iz Zambije: Nakon izlaska iz zatvora otkrivamo kakva je procedura za Hrvate, gdje će biti smješteni te gdje su djeca

Oko polovice djece nikad ne vrate njihovim obiteljima jer ih nema ili im se ne može ući u trag. Ta djeca ostaju u domovima godinama, dok, u najboljem slučaju, ne završe školu i ne zaposle se. Velik broj njih pobjegne i završi u kriminalu. O djeci hrvatskih posvojitelja upraviteljica ne zna ništa, a Ben je uvjeren da su u drugom domu na potpuno drugoj strani Ndole.

Tamo je cijeli kompleks okružen žicom. Voditelj doma kaže da su u njemu samo dječaci. Trenutačno ih je 50-ak. Benov izvor uvjeren je da su djeca tu, ali to nikako nije moguće potvrditi. O tome su pitali i voditelja doma.

"Nemam informacije o tome, ali imali smo djecu koja su došla iz Konga, bilo je osam djevojčica i četvero dječaka. Bili su ovdje. Njihovi roditelji sada su pod istragom, provjeravaju se njihovi dokumenti", rekao je upravitelj.

Ekipa Nove TV zaputila se i na treću lokaciju. Informacija i dalje nema, ali barem je dobila uvid u bi kakvim uvjetima mogli biti. U tom domu trenutačno je 18 djece. Među njima je i dvoje manjih i još jedno najmanje. Odgovarali bi dobi djece koja imaju hrvatske putovnice.

Koliko će djeca ostati na tajnoj lokaciji i što će s njima biti, bit će jasnije kad se donese presuda. Nakon što tužiteljstvo iznese svoje dokaze, hrvatski parovi imat će priliku progovoriti i o svojoj strani priče, o kojoj je u medijima bilo niz nagađanja i spekulacija, činjenica - vrlo malo.

Emisiju gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno.

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene